Problém s provozováním vodárenské infrastruktury na Zlínsku by mohl být letos po 17 letech vyřešen

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - Dlouhých 17 let trvající problém týkající se provozování vodárenské infrastruktury na Zlínsku by mohl být konečně vyřešen. Dohoda je prý na dohled, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Statutární město Zlín z pozice největšího akcionáře společnosti Vodovody a kanalizace Zlín (VaK Zlín) vyzývá, aby nadcházející valná hromada VaKu Zlín uložila představenstvu téže společnosti povinnost realizovat veškeré kroky k získání vlastnické kontroly nad provozováním vodohospodářské infrastruktury a ukončení provozního modelu se současným provozovatelem, jímž je společnost Moravská vodárenská (MOVO).

„Tímto zásadním krokem reagujeme na složitá jednání, která probíhají v rámci mediačního řízení mezi společností VaK Zlín, MOVO a městy Otrokovice a Fryšták. Z pozice města chceme dát najevo svůj jednoznačný postoj k situaci ve VAKu, a jasně říkáme, jaká je naše představa o dalším směřování způsobu provozování vodárenské infrastruktury na Zlínsku. Veškeré kroky, které navrhujeme, ovšem nesmí mít negativní dopady na aktuální výši ceny vodného a stočného. Stejně tak se nesmí snížit investiční prostředky VAKu do vodárenské infrastruktury,“ uvedl k postupu statutárního města Zlína primátor Jiří Korec.

Vodárenskou infrastrukturu na Zlínsku od roku 2004 provozuje, v rámci tzv. provozního modelu, společnost MOVO. Způsob zavedení a následná existence provozního modelu je od roku 2004 předmětem desítek soudních sporů, přičemž dosud nepadlo jasné soudní rozhodnutí, které by složitou situaci vyřešilo.

Znesvářené strany, mezi nimiž kromě společnosti VaK Zlín a MOVO hrají klíčovou roli i města Otrokovice a Fryšták, se proto v rámci mediačního řízení snaží o dosažení dohody. VaK Zlín v těchto jednáních důsledně prosazuje právě výše zmíněné požadavky a změnu uspořádání vodárenství na Zlínsku.

„Ačkoliv město Zlín není účastníkem žádného soudního sporu, snažíme se v této věci dlouhodobě velmi intenzivně najít kompromisní řešení. Pokud zainteresované strany sporu naleznou společnou řeč, v což pevně věřím, může být celá věc vyřešena s konečnou platností do konce roku 2021, čímž bude téměř 17 let trvající martyrium ohledně provozování vodárenské infrastruktury ukončeno ve prospěch všech odběratelů vody na Zlínsku,“ dodal primátor Korec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x