První hříbky nové sezóny. Budiž mokro!

Foto: Karel Srnec
ZLÍNSKÝ KRAJ - Hurá, první kousky! Ale po lopotné houbařské dřině, přímo dobrodružném ohledávání těch nejosvědčenějších jarních míst a pak přeci jen pár úspěšných zásahů do černého. Respektive do hnědého.

Premiérové nálezy houbařů v kraji jsou opravdu spíše sporadické a dávají vzpomenout na to, jak pěkným koníčkem umí houbařská vášeň být.

Osvědčený znalec Karel Srnec z Napajedel vyráží do ranních lesních porostů řadu let, pořád stejně rád. A když nenajde on, můžete si být jisti, že je zatím lepší zůstat doma.

„První nálezy jsou z Provodovska a okolí Březůvek, zodpovědně ale říkám, že o pražádné hody zatím ani v nejmenším nejde. Mně se povedlo najít pár pravých borových hřibů, radost to sice je, ale daleko větší by nám houbařům udělalo, kdyby nám z nebe poslali pořádné množství srážek, sucho je v lese opravdu znát,“ hodnotí pan Karel první výšlapy.

Mimochodem o dvacet čtyři hodin později se mu už v okolí Fryštáku nevedlo prakticky vůbec.

„Tohle nám samozřejmě nemůže vzít náladu, deště by měly přijít a pak se košíky zaplní,“ doufá.

Tak jako Srnec ve Vizovických vrších, patří drahně let za královnu chřibských lesů Alena Filípková.

„Já letos dosud žádné úlovky nemám, první vycházky už ano, ale sucho je zatím zcela dominantní,“ hlásí zpod Buchlova sympatická dáma a dodává, že větší štěstí měla kamarádka, která přinesla první dubové praváky, ale také jenom pár. Zatím…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x