První květy jsou tady! Jaro na chlup přesně – pondělí 20. března 22:24

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Léta letoucí byl za nástup jara považován 21. březen. Starší generace může potvrdit. Už tomu tak není, třeba letos upřesňují meteorologové a astronomové jarní rovnodennost už na 20. březnový den, přesně pak ve 22:24. A pokud dáme na experty, pak bude první jarní den v tomto datu až do roku 2047. A o rok později už 19. března. Teorie by byla složitá, jaro si každý můžeme nastavit libovolně.

Jedním ze spolehlivých dokladů jara jsou květy na záhonech. Ty už třeba v krajském městě Zlíně zahánějí zimní náladu a „hovoří“ zcela jasně.

„Jako jedny z prvních kvetou krokusy, k vidění jsou v pestré barevné škále například v centru pod Zimními lázněmi, ale i na řadě dalších míst. Posly jara jsou jen o kousek dál narcisy, ty právě začínají kvést. Později se objeví tulipány, hyacinty modřence a další,“ popisuje jarní rostlinopis Stanislav Pospíšilík z Magistrátu města Zlína.

Město se letos zaměří i na dosud méně využívané lokality.

„Mimo jiné Univerzitní park nebo ulici Vodní,“ upřesňuje léty vyzkoušený odborník s tím, že jsou cibuloviny velmi odolné proti případným mrazům, které samozřejmě v tomto ročním období mohou nastat.

Ve Zlíně letos podle Stanislava Pospíšilíka vykvete něco kolem 400 000 cibulovin.

Postupně půjdou do květu první keře i stromy, to je ale ještě přeci jen čas.

„Mezi nejčasnější patří magnolie, tam ovšem vždy záleží na tom, aby nepřišly mrazy, v tomto případě umějí udělat z růžové krásky vcelku bleskově spíše škaredku, snad k téhle změně letos nedojde,“ dodává znalec.

Kdo by měl zájem mrknout na kvetoucí dřeviny už nyní, může zvážit cestu na jih. U Hustopečí se už do květů nádherně balí asi 1200 mandloní, které tu jsou do jisté míry přírodní raritou. Nejde o žádné stromy – začátečníky, v okolí rostou a zdobí už přes sedmdesát let.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x