První mládě želvy mohutné, které přišlo na svět ve zlínské zoo, se stalo světovým unikátem

želva mohutná dospělá (Foto: Archiv ZOO Zlín)
ZLÍN - Zlínská zoo se loni v lednu radovala z prvního mláděte želvy mohutné. Teď se ukázalo, že šlo o světový unikát, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Když se v lednu 2020 vylíhlo po třech letech chovu první mládě asijské želvy mohutné poddruhu phayrei, měli zlínští chovatelé oprávněný důvod k radosti. Nyní radost znásobilo zjištění, že zlínské mládě se stalo jediným mládětem, které se v roce 2020 podařilo ve světových zoologických institucích odchovat. Zlínská zoo je jednou z 23 zoo na světě, která tento poddruh největší suchozemské želvy Asie chová. Mládě zdárně prospívá.

Pár želv mohutných podruhu phayrei se v Zoo Zlín poprvé objevil v roce 2017. Želvy se zabydlely v expozici v těsném sousedství Zátoky rejnoků, k dispozici zde mají vytápěnou vnitřní ubikaci a také prostorný venkovní výběh. První snůška 30 vajec se objevila na konci roku 2017, bohužel ani jedno vejce nebylo oplozeno. Stejný scénář pokračoval i v následujícím roce, teprve listopad 2019 přinesl změnu. „Při kontrole jsme zjistili, že konečně máme v inkubátoru jedno oplozené vejce. Vejce podobná menšímu kulatému míčku totiž vždy z expozice odebíráme a umístíme je do líhně. Jsou zde optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicí,“ upřesnil zoolog Václav Štraub.

Mládě želvy se vylíhlo 20. ledna 2020, vážilo 45 gramů. Po vylíhnutí jej chovatelé umístili do terária, ve kterém zajistili teplotu kolem 30 stupňů Celsia a vysokou vlhkost vzduchu. „Mládě, u kterého ještě neznáme pohlaví, je vitální a velmi dobře prospívá. Nyní již váží 650 gramů, do expozice jej však dát nemůžeme. Želvy mohutné jsou opravdu mohutné, naše samice má 30 kilogramů,“ upřesnil Václav Štraub.

Domovinou želv mohutných jsou deštné pralesy jihovýchodní Asie. Poddruh chovaný ve zlínské zoo se vyskytuje od Thajska po severovýchodní část Indie. Jedná se o druhou největší suchozemskou želvu na světě, váha dospělých jedinců se pohybuje od 20 do 30 kilogramů. Samec dorůstá průměrně 40 centimetrů, větší samice pak až 60 centimetrů. Na jídelníčku dominuje převážně rostlinná potrava, ve zlínské zoo si pochutnávají na hlávkovém salátu, strouhané mrkvi, rajčatech, dostávají také speciální vitaminové granule. Samička po páření snáší obvykle 30-50 vajec, malé želvičky se líhnou po 90-120 dnech. Po vylíhnutí měří 6 cm, dospívají v osmém až desátém roce života. Želvy mohutné jsou dlouhověká zvířata, dožívají se až 50 let. Ve volné přírodě patří mezi velmi ohrožený druh. Hlavním důvodem je nelegální sběr pro medicínské účely a úbytek a přeměna jejich životního prostředí.

Zobrazit fotogalerii >>

-->
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x