První sexuolog ve Zlínském kraji Pavel Havelka: umíme léčit i bez léků

MUDr. Pavel Havelka. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Je to tabu, nebo je to věc hodně otevřená? A jak na trable v tak citlivé a intimní oblasti, jako je sex a sexuální život? Jak je léčit, jde to i bez klasických léků? První sexuolog s vlastní ambulancí ve Zlínském kraji a léta renomovaný lékař a operatér v oblasti onkogynekologie, Zlíňan Pavel Havelka, má k tématu hodně co říci.

Vážený pane doktore, Sexuologický ústav u nás vznikl před rovnými sto lety. Přesto jde nehledě na zásluhy popularizátorů oboru, jako jsou třeba Petr Weiss nebo ještě známější Radim Uzel a další, pořád o obor, až by se chtělo říci, tajemný, nebo ne?

Ano i ne. Odborná veřejnost samozřejmě bádá, tvoří a zkoumá. U nás i ve světě. Ale jistá míra diskrétnosti a možná ostychu mezi lidmi tu určitě je. I proto vzniká první přímo sexuologická ambulance u nás v kraji.

S čím k vám míří muži a s čím ženy nejčastěji?


Pochopitelně se ambulance teprve rozjíždí. Ale obecněji vzato. Chlapy trápí nejvíce poruchy erekce často spojené s jinými lékařskými zákroky, třeba s karcinomem prostaty či tlustého střeva. Ženy ponejvíce bolestivý pohlavní styk nebo nedostatečný orgasmus.

Jak vnímá podle vašich zkušeností sexualitu mladá generace?

Jsem dalek zjednodušujícího zobecňování. Ale v čase dostupného sexu na internetu a nejen tam se hodně vytrácí vlastní kontakt, namlouvání, fyzické dotyky, ale i zklamání, odmítnutí, prostě to, čím si procházely všechny generace odnepaměti. Tohle dnešní děti tolik nepoznávají, třeba proto, že žijí do jisté míry virtuálně. Když se chtějí s někým rozejít, prostě si ho vymažou ze sociálních sítí.

Což vede k určitým extrémům, třeba sexu s roboty, jak jsem se doslechl…

Je to tak, hodně to letí světem, prioritu drží Japonci. Leckdo má svého robota, opravdového partnera ani mít nechce.

To udiví, pokrok nezastavíš. Už tahle „robotizace“ míří i k nám?

Jistě, v Praze jsou kluby, které se specializují právě na robotickou (ne)lásku.

Tak raději zpět k tématu normální sexuologie a sexuálního života. Jak můžete lidem v problémech u vás v ordinaci pomoci? Medikamenty?

To taky, jenže to není řešení. Důležitá je absolutní důvěra, co se tady řekne, nejde za zdi ordinace. To je základ. Každý problém má řešení, přinejmenším nabízíme pomoc. Důkladný pohovor často umí nahradit léky. Chce to čas, otevření se, zkušenosti a důvěru.

Takže musíte být i dobrý psycholog, možná i psychiatr?

Určitě, devět z deseti sexuologů umí ovládat i problémy duše, to je nutný předpoklad.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x