První srpnový den je zároveň Světovým dnem rakoviny plic

CT snímek plic s nádorem, foto: KNTB
ZLÍN – V České republice rakovinou plic onemocní každý rok zhruba 6 600 lidí. Téměř 5 400 na ni zemře. Většina pacientů přitom přichází k lékaři až v okamžiku, kdy už nelze onemocnění vyléčit. Světový den rakoviny plic se proto snaží šířit osvětu a prevenci.

Na pozdní záchyt rakoviny plic poukazuje i primář Plicního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně MUDr. Gustáv Ondrejka, Ph.D. „Velmi důležitý je co nejčasnější záchyt onemocnění, protože nejlepší možností, která může vést až k vyléčení pacienta, je chirurgické odstranění nádoru. Bohužel jen přibližně 15 procent pacientů přichází ve stadiu, které tuto léčbu ještě umožňuje.“

Podle Gustáva Ondrejky je také klíčové, aby si lidé všímali projevů, které mohou plicní onemocnění doprovázet. „Může to být déle trvající kašel, dušnost nebo bolesti na hrudníku, vykašlávání krve a podobně. Měli by zpozornět také v případě, kdy se v rodině vyskytla nádorová onemocnění, nebo pokud jsou současní či bývalí kuřáci. Důležité je potom kontaktovat svého praktického lékaře a požádat ho o odeslání k vyšetření na specializovanou ambulanci,“ doplnil primář.

V současnosti je možné nově využít „Program časného záchytu karcinomu plic“. Jde o oficiální screeningový program, který je určený hlavně kuřákům a bývalým kuřákům nad 55 let. V rámci tohoto programu je možné provádět preventivní vyhledání nádorového onemocnění. Vše opět začíná u praktických lékařů. Ti pacienty kuřáky v případě zájmu do programu zařadí.

A co čeká pacienta, který přijde do pneumologické ambulance Plicního oddělení KNTB ve Zlíně? Nejdříve základní vyšetření funkce plic, rentgen plic, a následně vyšetření lékařem. Rizikové skupiny a lidé s rentgenovým nálezem potom absolvují CT vyšetření plic.

„Další postup se odvíjí od výsledku vyšetření. Důležitou roli sehrává bronchoskopie, pomocí které můžeme odebrat vzorky podezřelého nálezu. Na základě vyšetření moderními metodami histologie a genetickými metodami potom určíme podrobněji diagnózu, a hlavně navrhneme individuální léčbu,“ uvedl primář Plicního oddělení KNTB MUDr. Gustáv Ondrejka, Ph.D.

V případě rakoviny plic je velmi důležitá prevence. Významnou roli tak hraje zanechání kouření. Právě na Plicním oddělení KNTB již 20 let funguje Centrum léčby závislosti na tabáku. Zájemci o pomoc při odvykání kouření se mohou do centra objednat na telefonu 577 552 622.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x