Radovan Král: fotbal je jako představení

Radovan Král. Foto: Marek Malůšek
ZLÍN - Exceluje v představení zlínského Městského divadla. Jeho Baťa III je diváky i odbornou kritikou v netradičním prostředí Památníku Tomáše Bati mimořádně oceňovaný. 47letý, ovšem v civilu snad napořád klukovsky vyhlížející, Radovan Král je stálicí zlínského divadla. Je to k nevíře, ale začínal tu coby mladík už v roce 1998. Ono to brzy bude čtvrtstoletí...

Jestli dovolíte, tentokrát na trošku jiné téma. Co vy a fotbal, ptám se na pozadí blížícího se derby Zlína a Slovácka…

Fotbal si občas zahraju, náš syn je navíc náruživým fotbalistou, začínal ve Zlíně na Vršavě, teď hraje na Příluku, moc mu držíme s manželkou (Petrou Královou, rovněž stálicí zlínského MD, pozn. red.) pěsti, občas mne vyláká na hřiště a zahrajeme si. Umí to už lépe než táta.

Vzhledem k vašemu parádnímu příjmení, vy byste coby Král mohl vědět, kdo bude po derby králem Zlínského kraje, víte to?

To nevíte ani vy a to jste viděl stokrát víc zápasů než já. Ale jedno vím jistě, třebaže ctím sílu soupeře z Uherského Hradiště, srdce bije pro Zlín, už sem patřím dlouhá léta. Takže výsledek netipuji, fandím domácím.

Zahrál jste si někdy na jevišti fotbalistu?

Překvapím vás. Mnohokrát. Nejvíce jsem se i s kolegy pobavil a nasmál, když jsme inscenovali Duklu mezi mrakodrapy, která vznikla podle krásné látky Oty Pavla.

A na trénování byste si troufl?

Joj, to je těžké, nemyslím si, že je to snadná práce, těch emocí, přiznám se, že raději zůstanu na jevišti u nás v Městském divadle ve Zlíně.

Tak jinak, co říkáte, zvládli by trenéři fotbalu roli na divadelních prknech?

Pánové Svědík ze Slovácka a Jelínek ze Zlína jsou vlastně v hereckém ajfru vždy jednou za týden. Mrkněte se k lavičkám, jaké je to vypětí. Roli na jevišti zvládla spousta dalších osobností, oni určitě taky.

Co podle vás spojuje kvalitní divadelní představení a dramatický fotbalový ligový zápas?

Podle mne ta katarze, doznění, zážitky. Z obojího si lidé odnášejí emoční zážitky. To je dobře. Dobrý fotbal je jako dobré představení v divadle.

Na derby bude jako vždy dohlížet spousta lidí z bezpečnostních složek, to je trend. Je to i nutnost?

Je mi líto, bohužel asi ano. Netěší mne to, ale je to tak. Tak chci věřit, že i po téhle stránce v neděli vše dopadne na jedničku.

Přeji hodně zdaru, krásných rolí a spoustu sil. Třeba coby Tomáši Baťovi mladšímu.

Díky a brzy v hledišti v divadle i na fotbale na viděnou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x