Rekonstrukce skončila. Knihovna v Malenovicích je po roce opět připravena na čtenáře

Ilustrační foto
ZLÍN – Obvodní knihovna v Malenovicích byla kvůli rozsáhlé rekonstrukci na téměř rok uzavřena. Dnes 4. října se dveře druhé největší pobočky Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně opět otevřely a půjčovna knih přivítala čtenáře v nových moderních prostorách.

Knihovnu v Malenovicích pravidelně využívá 600 registrovaných čtenářů, z toho 160 dětí. Ročně knihovnu navštíví téměř 14 000 lidí, kteří si zde mohou vypůjčit přes 15 000 knižních titulů. „Obvodní knihovna sídlí v objektu v ulici Mlýnská od roku 1995. Interiér byl již nevyhovující, ve vstupních prostorách docházelo k praskání stěny, knihovna nedisponovala vlastním WC, nebyla zde ani teplá voda. Skladové prostory byly velmi omezené,“ uvádí ke stavu knihovny před rekonstrukcí ředitel knihovny Jan Kaňka.

Knihovna prošla kompletní rekonstrukcí. Většina vybavení je nová a odpovídá moderním trendům fungování knihovny. „Interiér je vybaven několika mobilními regály, které umožní podle potřeby rozšířit prostor pro konání komunitních akcí. Oblíbená část knihovny, vyhrazená pro čtení denního tisku a časopisů, je nově vybavena pohodlným sedacím nábytkem,“ uvádí podrobnosti k rekonstrukci vedoucí Útvaru regionálních služeb knihovnám Zlínského kraje Jana Tomancová.

Autorem architektonického návrhu rekonstrukce a přístavby budovy, ve které sídlí kromě knihovny také klub seniorů a kancelář místní části Malenovice, je Jan Přehnal. Interiér knihovny byl navržen designérkou Gabrielou Goldovou, se kterou Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně již dříve spolupracovala.

Malenovice letos slaví 700 let od první písemné zmínky. Nová knihovna a celý zrekonstruovaný objekt na Mlýnské ulici jsou tak vlastně dárkem města k tomuto úctyhodnému jubileu. Místní pobočky knihovny vnímám jako velmi důležitou službu, sám jsem do jedné z nich jako školák chodíval a přečetl díky tomu desítky knih,“ podotýká náměstek primátora Pavel Stojar, který má na starosti oblast kultury.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x