Restaurační loď zmizí z Kudlovské přehrady v polovině roku 2024, pak se nádrž vypustí

Foto: Petra Dostálková
ZLÍN – Dlouhodobě plánované vyčištění Kudlovské přehrady dostává jasnější obrysy. Přibližně za dva měsíce by zlínská radnice měla od soukromé majitelky odkoupit restaurační loď, která doposud bránila vypuštění nádrže. K tomu by mělo dojít na podzim příštího roku a samotné čištění nádrže je na programu v letech 2025-2026. Odbahnění přehrady město vyjde na přibližně 22 milionů korun.

Kudlovská přehrada je dlouhodobě ve velmi špatném technickém stavu, a je proto třeba ji vyčistit. To ale není možné bez úplného vypuštění nádrže a tím pádem i odstranění restaurační lodi Bárka, která na přehradě trvale kotví. Aby se plavidlo mohlo z přehrady odstranit, rozhodlo se jej město Zlín od původní majitelky odkoupit, a to za částku 2,5 milionu korun.

K odkupu plavidla by mělo podle vedení města dojít nejpozději 31. ledna 2024. Přibližně v polovině stejného roku se plavidlo z přehrady odstraní, v podzimních měsících by mělo následovat vypuštění nádrže a příprava na samotné vyčištění v letech 2025-2026. „Způsob, jakým se loď vyzvedne, je dosud v řešení,“ upřesnil tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

Snaha o vyčištění přehrady trvá už od roku 2005, kdy se pod hladinou uskutečnil orientační potápěčský průzkum. O rok později zde majitel přehrady, kterým je státní podnik Povodní Moravy, provedl měření výšky sedimentů a město Zlín zahájilo přípravy na jejich odtěžení. Již v roce 2004 však byla na hladinu umístěna restaurační loď, která tyto snahy zbrzdila a nakonec zcela znemožnila.

„Důvodem je, že nádrž nebylo možné bez finančně náročné stabilizace lodi vypustit. Ani odbahnění pomocí plovoucího bagru a sacího potrubí by se neobešlo bez nutnosti řešit, a to i do budoucna, stabilitu lodi. Její zabezpečení by si vyžádalo přibližně tři miliony korun. Proto je dobrou zprávou, že majitelka se ji letos rozhodla městu prodat a to ji následně odstraní,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Přesný termín pro začátek čištění přehrady však podle zlínské radnice zatím nelze stanovit. Nejdříve přijdou na řadu jednání s Povodím Moravy, neboť kromě odtěžení sedimentů a vybudování sedimentační jímky pro zachycení a snazší odstranění dalších, v budoucnu splavených nánosů, bude třeba opravit i bezpečnostní přepad z nádrže a vypouštěcí ventil u dna. „Toto technické zařízení je v majetku Povodí Moravy a je potřeba termín jeho opravy sladit s termínem odbahnění nádrže,“ vysvětlil primátor Korec.

Vlastní realizace projektu nebude jednoduchá. Vyžádá si odstranění náletových dřevin z vodní plochy, vybudování sjezdu k nádrži pro těžkou techniku, postupné vypuštění nádrže, vybudování provizorního koryta Kudlovského potoka přes plochu nádrže, částečné vymrznutí sedimentů, postupnou těžbu a odvoz sedimentů včetně průběžného pyrotechnického průzkumu, opravu bezpečnostního přepadu, vybudování sedimentační jímky a úpravy břehů s úkryty pro vodní živočichy. Až poté se bude nádrž znovu postupně napouštět.

Předpokládá se, že práce by mohly začít v říjnu 2025 a skončit na závěr roku 2026. V další etapě by pak následovala úprava okolí nádrže se vzrostlou zelení,“ zmínil Melzer.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x