Rok s covidem na ARO v Uherskohradišťské nemocnici

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Anesteziologicko resuscitační oddělení Uherskohradišťské nemocnice patří už od začátku pandemie k nejvytíženějším. Za rok jím prošlo obrovské množství pacientů a jeho kapacity se dlouhodobě pohybují na 90 % procentech.

Koronavirus se v České republice objevil už více před než rokem. Od té doby začal zdravotníkům vyčerpávající a psychicky náročný boj s nemocí, která stále není na ústupu. Rok s covidem vzal uherskohradišťskému ARU hodně sil a energie, dal mu ale i spoustu zkušeností.

Kvůli koronaviru na ARU přibylo velké množství téměř zdravých pacientů v mladší věkové skupině, kteří měli maximálně vysoký tlak nebo cukrovku. Nejtěžší při péči o koronavirové pacienty je přefiltrovávání. Zdravotníci na sobě neustále mají respirátor, dvoje rukavice, další pláště a štít.

Nejmladší pacienti měli na ARU kolem třiceti let. Oddělení má v boji s koronavirem dobré výsledky. Mortalita je 26 procent, což znamená, že umírá každý pátý. Zdaleka ale ještě nemá vyhráno. Naplněnost oddělení se stále pohybuje na horní hranici.

Nejstarší pacient má kolem sedmdesáti let. Nejstarší ročníky, tedy senioři nad 80 let, na ARU díky očkování už vůbec nejsou. Vyčerpané zdravotníky mrzí, že lidé koronavirus i po roce boje stále podceňují, a to minimálně do doby, než se s ním sami setkají.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x