Ve čtvrtek naposledy. Rekonstrukce na rok uzavře tržiště Pod Kaštany

V pátek začne rekonstrukce tržiště Pod Kaštany. Foto: televize TVS
ZLÍN – Ve čtvrtek se trhovci a nakupující lokálních potravin podívají na tržiště Pod Kaštany na dlouhou dobu naposledy. Hned první říjnový den zde totiž odstartuje očekávaná rekonstrukce, která potrvá 12 měsíců.

Zlínské tržiště Pod Kaštany už za pár dní osiří. Trhovci a kupující se sem vrátí až za rok, kdy na ně bude čekat zcela jiný prostor, který bude splňovat kritéria pro 21. století. „Rekonstrukce tržiště bude zahájena 1. října stavbou oplocení. Z toho důvodu se musejí lidé připravit na změny pěších tras, přesun zastávky MHD a další drobné změny v organizaci dopravy v této lokalitě,“ popsal primátor Zlína Jiří Korec.

Samotným stavebním pracím bude předcházet archeologický průzkum. Po dobu rekonstrukce, která by neměla přesáhnout dvanáct měsíců, bude na parkovišti u bývalého Rya zřízeno náhradní tržiště. O nákupy tak lidé během prací nepřijdou.

Kromě přechodného přesunu zastávky MHD o několik desítek metrů směrem na Vizovice budou uzavřeny také dva přechody pro chodce a bude navržena obchůzná trasa, která bude v terénu vyznačena směrovými šipkami.

Návrh na proměnu tržiště Pod Kaštany počítá s více než 100 prodejními místy na ploše 900 metrů čtverečních. U nových stolků mají být rozvody vody a elektrické zásuvky, takže prodejci budou moci nabízet i sýry nebo uzeniny. „Stánky také půjde zastřešit. Pod střechou na jedné straně tržiště budou volná místa, kde se má dát prodávat na zemi nebo v dřevěných stáncích,“ poznamenal náměstek primátora Pavel Brada.

Rozsah prací bude zasahovat téměř až k náměstí Míru k provozovně McDonald a k budově soudu. Zde dojde k přeložce sítí, rekonstrukci vedení plynu a ke kompletní výměně povrchů včetně mobiliáře a prvků zeleně. Původní rozpočet počítal s částkou 90 milionů korun, s ohledem na zvýšený rozsah prací a prudký růst cen ve stavebnictví byl rozpočet navýšen na 125 milionů korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x