Sálající paprsky slunce. Horké léto: gymnasta, kotě i bumbálisté v akci

foto: MP Zlín
ZLÍN - Bude-li mluvčí a 1. zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík takto aktivní, nemají se čtenáři zlin.cz čeho bát ani v sezóně zvané okurková. Poslední příhody ze zásahů jeho kolegů stojí za zaznamenání a nudou rozhodně nezavánějí.

Tak copak máte zajímavého v horkém létě zvaném tropické?

Je toho samozřejmě spousta, někdy mám pocit, že právě ostré slunce zmenšuje míru vnímání našich spoluobčanů. Když se to zkombinuje s „ohnivou vodou“, bývají následky závažné, někdy i tragikomické.

Jako například…

Jako třeba, když se už hodně zralý, šedesátiletý muž uložil na trávníku k odpočinku před desátou hodinou. V tu dobu nadýchal kolem 3 promile alkoholu, to je víc než dost. V jeho stopách jdou v posledních dnech mnozí další.

Řešíváte v horkých dnech a nocích i alkohol za volanty?

Jistě, řešíme ve spolupráci s republikovou policií, teď naši hlídku zaujal cizinec, který jezdil centrem velmi svérázně. Hlídka ho stopla, naměřila 1,9 promile a předala Policii ČR. Odměny jsme se samozřejmě nedočkali, před časem nám jeden mladý muž předvedl na důkaz střízlivosti (měl 0.9) pro zpestření krásnou stojku, kdy se opřel o stěnu Kongresového centra.

Odchyt lidí častý, někdy se chovají jako zvířata…

Zvířata se většinou chovají lépe. Což by mohli potvrdit členové hlídky, která vyrazila do svitovského areálu na upozornění jednoho muže. Šlo o malou naprosto sympatickou kočičku, zahrála si s kolegy pěkně na schovávanou a když ji přeci jen polapili, dostalo se jí nejlepší péče ve zlínském útulku. Mimochodem kotě je tak hezké, že si je určitě někdo vezme do péče.

Všímám si již delší dobu vašeho vytříbeného slohu v tiskových zprávách. Nechcete přestoupit do řad profesionálních novinářů?

Ctím vaši práci, ale ten transfér se opravdu nechystá.

Ovšem váš výraz na adresu jednoho z četných podnapilců: „byl gumový jak tři dny starý rohlík,“ zaslouží přinejmenším pochvalu.

To mne těší, čeština skýtá netušené možnosti. A chování oněch zmožených vlastně také. Je do jisté míry inspirující, třebaže společensky stěží akceptovatelné.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x