Sdílená kola jsou ve Zlíně hitem, největší zájem je o bezplatné výpůjčky. Vzniknout mají i nové stanice

Foto: televize TVS
ZLÍN - Sdílená kola ve Zlíně jsou hitem. Největší zájem veřejnosti zůstává o bezplatné výpůjčky do čtvrt hodiny. Jen v září se jich uskutečnilo celkem 7202.

Na závěr letošního prodlouženého léta se nepřepisovaly jen rekordní teploty. Mimořádně teplý měsíc září měl významný vliv na projekt veřejného sdílení jízdních kol. Těm přichází Zlíňané stále více na chuť a projekt, který se začal ve městě poprvé rozjíždět v dubnu 2021, dnes patří k mimořádně oblíbené službě.


Sdílená kola byla jedním z projektů, za kterými jsem ve Zlíně velice stál. V rámci Rady jsme mezi sebou dlouhodobě bojovali, jestli do toho jít, nebo ne. Argumentem kolegů bylo, že tady máme rozsáhlou veřejnou dopravu, tak proč dělat ještě jinou alternativu. Jsem rád, že se mi to podařilo prosadit a současný zájem o sdílená kola dokazuje, že to byl krok správným směrem, uvedl primátor Zlína Jiří Korec.


V meziročním srovnání padly v měsíci září tři rekordy. U výpůjček mechanických kol byl nárůst o 37 procent a u elektrokol osm. Zajímavá je rovněž bilance počtu nově zaregistrovaných uživatelů, kterých byly téměř dva tisíce.

Příznivá statistika má odezvu v navýšení počtu stanic. Městu se letos podařilo vybudovat na deset nových stání, přičemž v řešení je jejich další rozšiřování.


Reagujeme na informace, které nám dává provozovatel služby Nextbike. Ten každý rok vyhodnocuje například počet výpůjček, kde byla kola vrácena, kde jsou případně další poptávky nebo další varianty na rozšíření. My pak na tato data reagujeme,“ pokračoval Korec s tím, že v jednání je například vznik stanic v Lužkovicích, Prštném, Kudlově a na Majáku.

V celkovém přehledu „top stanic“ patřily k nejvytíženějším OC Čepkov, Stadion Letná a Kúty. Tradičně největší zájem veřejnosti zůstává o bezplatné výpůjčky kol do čtvrt hodiny. V září se jich uskutečnilo celkem 7202.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x