Šéf zlínské atletiky Lukáš Vojtek: byl to dobrý rok

Předseda AK Zlín Lukáš Vojtek. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Se ctí se zhostili pořádání mistrovství České republiky. To byl především organizačně mimořádně náročný úkol. Zlínští atleti si mohou do kolonky "úspěchy" zapsat právě tento pořadatelský počin. A jen na okraj. Přehlídka nejlepších atletů tu měla premiéru, která by se mohla v čase docela dohledném zopakovat. V čele atletického hemžení už delší čas stojí Lukáš Vojtek.

S odstupem času a možná s mírným předstihem můžete hodnotit celý rok. Je šampionát letos úplně nejvýše?

Určitě ano, přitom je třeba připomenout, že nás zpočátku jako všechna ostatní sportovní odvětví trápila covidová situace, všechno bylo hodně nahuštěné, ale můžu říci, že sezónu hodnotíme kladně.

Když se ohlédneme nejen za mistrovstvím, ale i tradičním mítinkem Zlín, pak vás asi těší hlavně výkony sprinterů, je to tak?

Nepochybně, a má to hned dva stěžejní body. Na mistrovství překonal Jan Jirka o setinku český rekord Pavla Masláka na 200 metrů. Čas je teď 20.45. Ale na mítinku Zlín se taky přepisovaly rekordní tabulky, třebaže velmi kuriózně.

Kuriózně? V tak pregnantně měřitelném sportovním odvětví jako je lehká atletika?

Jistě, přispěli jsme na domácím mítinku opravdu k jedinečnosti, lépe řečeno trojjedinečnosti. Dominik Záleský zaběhl stovku za 10.16 a je třetím držitelem českého rekordu. Nachlup stejný výkon totiž mají už dříve zapsaný Jan Veleba a Zdeněk Stromšík.

Co zlínští atleti, je jasné, že odsud za vrcholem výkonnosti míří do větších, respektive známějších klubů…

Jistě, je to trend, který byl, je a asi bude. Tak nás těší mistrovský titul v kouli v mládežnické kategorii, máme i vicemistry republiky. Týmy se nám daří držet pohromadě na slušné soutěžní úrovni.

Jaký je vlastně zájem o atletiku v našem městě?

Značný a potěšující, už si zase můžeme vybírat. Je to jako v minulosti, kdy neděláme nábory, ale výběry. Rodiče čím dál více chápou, že děti musejí sportovat, atletika je i v kontextu covidové doby díky velkému prostoru nejdostupnější. Máme téměř tři sta závodících atletů a za nimi jen o něco menší počet špuntů od šesti do deseti let, kteří se na závodění teprve chystají.

Už vidíte do příštího roku?

Jistě. Příští rok budeme mít 70. ročník mezinárodního mítinku Zlín, chceme co nejkvalitnější závodní pole. Možná se tu bude s kariérou loučit jeden z držitelů zmíněného rekordu na stovku Honza Veleba. A ještě dál, v roce 2024 bude mít atletika ve Zlíně sto let. Tak jsme znovu zažádali o mistrovství republiky. Jak to dopadne, to se samozřejmě teprve uvidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x