Seniorská obálka může zachránit život

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Seniorská obálka. To je název projektu, na němž spolupracuje zlínský Odbor sociálních věcí s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. V rámci tohoto projektu obdrží senioři, především ti žijící v samostatné domácnosti, takzvanou ICE kartu, která jim může po vyplnění údajů zachránit život či zdraví, serveru Zlin.cz to uvedl Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

 „Seniorská obálka obsahuje tiskopis, který je potřeba vyplnit. Jde v zásadě o sumář nejdůležitějších informací o daném člověku a jeho zdravotním stavu. Je zde uvedeno, jaké léky senior užívá, zda je na něco alergický či jeho nemoci. Je možné vypsat kontakty na blízké osoby a obvodního lékaře. Tento tiskopis záchranáři, hasiči, policisté či strážníci najdou na předem určeném místě, například na lednici nebo vnitřní straně vchodových dveří, prostudují jej a zvolí nejlepší medicínské řešení,“ vysvětlil princip fungování seniorské obálky potažmo ICE karty Aleš Dufek, náměstek primátora pro sociální oblast. 

Často se totiž děje, že senior je v danou chvíli v bezvědomí nebo má závažný zdravotní problém, který mu znemožňuje se záchrannými složkami komunikovat. A pak nebývá nic jiného, než po důležitých informacích složitě pátrat. Seniorská obálka by tak usnadnila záchranným složkám mnohdy zachránit lidský život.

Formulář bude zveřejněn na webu města, distribuován do Zlínských klubů seniorů a podobně. Materiál bude k dispozici také v Městském informačním a turistickém středisku a v sekretariátu Odboru sociálních věcí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x