Skvělá zpráva pro řidiče! Zlínský kraj dostal 780 milionů na výstavbu dálničního přivaděče z Fryštáku do Zlína a obchvat Zálešné

Foto: Město Zlín
ZLÍNSKO – Skvělá zpráva přišla před několika dny ze Zlínského kraje. Od státu se mu podařilo získat dotaci ve výši 780 milionů korun na výstavbu dálničního přivaděče z Fryštáku do Zlína a obchvat Zálešné. Jde o polovinu všech nákladů na tyto dvě stavby, které hejtmanství chystá společně se zlínským magistrátem.

Získání dotace je pro Zlínský kraj a především pro jeho obyvatele výbornou zprávou. Po dokončení obou strategicky významných staveb se totiž výrazně uleví řidičům, kteří se budou moci při průjezdu Zlínem vyhnout jeho centru a pokračovat dál směrem na Vizovice.

Část dálničního přivaděče, který povede přibližně v trase současné cesty z Fryštáku do Zlína, chystá Zlínský kraj. Obchvat Zálešné zase připravuje zlínský magistrát.

Máme vydané územní rozhodnutí, což se nepovedlo nikomu po celou dobu dvacetileté existence tohoto záměru. Do dubna chceme vypsat výběrové řízení a začneme pracovat na stavebním povolení. Nyní čekáme na právní posouzení k tomu, aby se mohlo začít s další vlnou výkupu garáží,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Čížek.

Jakmile bude projekt obchvatu připraven k realizaci, magistrát předá podklady Zlínskému kraji, který na obě stavby vybere dodavatele a převezme podle deklarace veškeré náklady. „Obchvat Zálešné tak vybuduje Zlínský kraj jako přeložku silnice II. třídy Sokolská a Dlouhá,“ upřesnil Michal Čížek.

Peníze jsou určené na roky 2027 až 2029. V roce 2027 musíme mít veškeré podklady pro stavbu nachystané, to je náš cíl. Teď připravujeme žádost o územní rozhodnutí,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Obchvat naváže pod Burešovem na dálniční přivaděč a povede přes Zálešnou, kolem nemocnice a dopravního podniku na silnici I/49 do Vizovic.

Náměstek primátora pro dopravu současně potvrdil, že město Zlín chystá také revitalizaci Havlíčkova nábřeží, konkrétně lokality v okolí Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Tato akce má navázat jak na stavbu nové nemocnice, tak i na obchvat Zálešné, kde chystáme cyklopodjezd podobný těm na Cigánově a Čepkově. Revitalizaci Havlíčkova nábřeží chceme začít naplno v roce 2025,“ dodal Čížek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x