Slovácké divadlo chystá pro své nejmenší diváky čtyři hravé soboty

Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo připravuje pro své nejmenší diváky novinku. A to sérii čtyř hravých sobot, ve kterých divadelníci dětem přiblíží lákavý svět za oponou. „Díky hrám se dá naučit nejvíc. Vyzkoušíme si různé divadelní profese,“ říká iniciátorka akce a lektorka Terezie Čermáková.

Terezie, jak bude probíhat program pro děti, který chystáte?

První setkání bude obecně divadelní, takové zmenšené divadlo. Seznámíme děti s různými divadelními profesemi. Takže chvíli z nás budou kostýmní výtvarníci, kteří vybírají kostýmy, pak také dramaturgové, kteří upravují text, a ten pak společně nazkoušíme, takže se staneme i herci a režiséry.

Budete mít i publikum?

Ano. Na závěr svou práci předvedeme i divákům, tedy rodičům, které pozveme na malé představení na konci našeho půldenního workshopu.

Budete si jen tak hrát, nebo se děti opravdu i něco naučí?

Cílem je, aby se děti potkaly s divadlem. I když učím, spojuji dohromady hru a učení. Volím takové hry a cvičení, kdy mají děti pocit, že si jen hrají. A až skončíme, můžu říct: „Vidíš, zvládl jsi komunikovat s partnerem, nebyl jsi otočený zády k publiku, poslouchal jsi partnera, zvládl jsi něco nového v rámci hry.“ Zkrátka děti zakusí to, co umí profesionální herci. Myslím si, že především prostřednictvím her a zábavných cvičení se dá nejvíc naučit.

Možnost potkat se s divadlem jinak než jen jako diváci sedící v sále a prozkoumat jej z druhé strany budou mít děti do letních prázdnin celkem čtyřikrát.

První setkání, ve kterém se děti seznámí s divadelními profesemi, proběhne v sobotu 16. března na Malé scéně a nese název Nahlédni do světa divadla. Tamtéž se děti opět sejdou 13. dubna, tentokrát na téma Hrej, tvoř a buď kýmkoliv!, kde se zaměří na divadelní hry a improvizaci. Čtvrtého května děti čeká odpoledne s názvem Vdechni život loutce, kdy se děti seznámí s druhy loutek a prací s předmětem a s hlasem. A 1. června děti čekají hry s maskami a jevištním pohybem, odpoledne ponese název Nahoď masku!

Kromě Terezie Čermákové budou s dětmi pracovat i herci Slováckého divadla Daniel Gajdoš a Jakub Zelinka. Každé setkání proběhne v jednom dnu dvakrát, protože děti budou rozděleny podle věkových skupin – 7 až 10 let a 11 až 14 let.

Na hravé soboty je možné zakoupit vstup přímo na webu Slováckého divadla stejně jako na kterékoli jiné divadelní představení,“ informoval mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Projekt akcí pro děti ve fázi, kdy divadlo zkoumá, jaký zájem o ně bude dál. „Chtěli bychom, aby děti, naši budoucí diváci, v divadle zažily i něco, co jinde nezažijí. Aby byly nejen pasivními diváky, ale odnesly si něco navíc. Aby se k nám chtěly vracet, cítily, že do divadla patří. Pevně věřím, že se nám naše odpoledne vydaří a v další práci budeme pokračovat i po prázdninách,“ uzavírá lektorka Terezie Čermáková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x