Slyšeli jste o korfbalu? V Otrokovicích ho hrají děti na základních školách

Foto: FB ASKA z.s.
OTROKOVICE – Slyšeli jste někdy o korfbalu? Jestli ne, tak vězte, že se jedná o smíšený minoritní sport, který v České republice provozuje kolem dvou tisíc hráčů. A právě tato kolektivní hra obohatila škálu sportů v Otrokovicích, kde se jí pod vedením Kateřiny Knápkové a Ivana Bořuty věnují pod hlavičkou ASKA z.s. na základních školách TGM a Trávníky.

Korfbal vznikl na počátku minulého století v Nizozemsku, ale teprve v posledních letech se prosazuje také v České republice, kde se mu věnuje přibližně 2000 hráčů. Vzdáleně připomíná košíkovou, dva týmy o čtyřech hráčích se snaží získat co nejvyšší počet bodů vhazováním míče do obroučky korfbalového koše, který je 3,5 metru vysoko.

Za zmínku jistě stojí i to, že družstva jsou smíšená a provázanost se školním prostředím je tomuto sportu dána do vínku už od jeho počátku,“ zmínila trenérka Kateřina Knápková.

Korfbal totiž původně vznikl jako součást výuky. Smíšené týmy jsou vedeny k rozvíjení spolupráce bez ohledu na pohlaví hráče. Přestože v sobě snoubí pohyb a soutěživost, není primárně stavěn na výkonu. Proto se i ASKA snaží vést své svěřence především k radosti z pohybu a hry. A je nutno říci, že tuhle filozofii si osvojují i sami hráči, dívky i chlapci.

Aska již má za sebou několik turnajů po celé republice, včetně MČR kategorií U11, U13 a U16, kde jezdí zatím hlavně sbírat zkušenosti. V posledních týdnech jsme barvy města reprezentovali, posílení o několik hráčů z Rožnova pod Radhoštěm, na turnaji v Děčíně, odkud jsme si přivezli 4. místo v kategorii minižáků, 8. místo v kategorii mladších žáků a 5. místo mezi staršími žáky,“ doplnil trenér Ivan Bořuta.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x