Sobotní den pro krajské hasiče: v Choryni hořela střecha, v Napajedlích garáž

Požár střechy rodinného domu v Choryni. Foto: HZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ - Necelou půlhodinu po půlnoci vyjížděli hasiči k prvnímu požáru v Choryni na Vsetínsku. U dalšího ranního požáru v Napajedlích v místní části Prusinky pak hasiči zasahovali od třičtvrtě na 6.

Žena majitele rodinného domu v Choryni na Vsetínsku zjistila, že hoří střecha jejich domu. Vzbudila ostatní členy rodiny (dva dospělí a jedno dítě) a společně opustili dům. Ještě před tím stačili vypnout přívod elektřiny. V první fázi byl požární poplach vyhlášen jednotce HZS Zlínského kraje stanice Valašské Meziříčí a dobrovolným jednotkám obcí Kelč, Choryně a Poličná. V rámci mezikrajské výpomoci byla povolána dobrovolná jednotka městysu Hustopeče nad Bečvou z Olomouckého kraje. Byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu.

Po příjezdu prvních jednotek k požáru byl vzhledem k rozsahu požáru poplach vyhlášen také dobrovolným jednotkám obcí Lešná, Zašová i Kunovice. K uhašení požáru v prostoru celého podkroví a střechy bylo nasazeno několik útočných proudů. Voda k hašení naštěstí nezamrzala, i když se teplota pohybovala kolem -4 stupňů Celsia. Hasiči z přízemí domu vynesly několik cennějších věcí, protože hrozilo zborcení stropních konstrukcí. Z objektu také vynesli jednu 10 kilovou tlakovou láhev na propan. Na místo se dostavil řídící důstojník HZS pro územní odbor Vsetín a vyšetřovatel hasičů. Požární poplach byl vyhlášen i jednotce HZS Zlínského kraje stanice Vsetín a dobrovolné jednotce obce Jablůnka. I přes značné úsilí se podařilo požár dostat pod kontrolu až před šestou hodinou ranní.

Majitel letos dokončil obnovu střešního pláště. Na místo požáru se dostavil psycholog HZS Zlínského kraje. Psychologická pomoc je poskytována majiteli i jeho přítelkyni. Ohledně příčiny vzniku požáru bylo vyloučeno úmyslné jednání. Příčina je ale stále v šetření. Škoda způsobená požárem byla stanovena v předběžné výši 1,5 milionu korun.

V sobotu ráno hořelo také v Napajedlích v místní části Prusinky, konkrétně v řadové garáži, kterou však muž využíval jako dočasné bydliště. Ten když přišel „nad ránem“ do provizorního bydliště, tak zatopil v kamnech. Probudil ho až kouř, takže rychle opustil obydlí. V době příjezdu hasičů byl požár v plném rozsahu. Plameny uhasili jedním vysokotlakým proudem vody, provedli odvětrání prostor a zkontrolovali sousední garáž. Ta byla naštěstí jen zakouřená.

U požáru zasahovala jednotka HZS Zlínského kraje stanice Otrokovice a dobrovolné jednotky obcí Napajedla i Babice. K zranění osob nedošlo. Příčina požáru zůstává v šetření hasičů. Škoda byla vyčíslena v předběžné výši 160 tisíc korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x