Srážky se zvěří způsobují velké škody i zranění. Časté jsou mezi Březnicí a Bohuslavicemi

Ilustrační foto
ZLÍNSKO - Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří srážky se zvěří. I když je řidič nezaviní, škodu na autě si musí často platit sám. Mnoho takových nehod eviduje policie třeba mezi Bohuslavicemi u Zlína a Březnicí.

Nebezpečný úsek silnice druhé třídy číslo 490, jen pár kilometrů od krajského města mezi Březnicí a Bohuslavicemi u Zlína, vede většinou lesem, a tak není divu, že hlavní příčinou nehod bývají v těchto místech srážky se zvěří. Těch se tady v letech 2022 a 2023 stalo celkem třináct. Sice skončily jen dvěma lehkými zraněními, ale hmotná škoda dosáhla podle policie přes milion korun, podle pojišťoven pak byla ještě o půldruhého milionu vyšší.

Dopravní odborníci zde doporučují snížit rychlost, před kritickým místem je dokonce možné použít klakson, který zvěř vyplaší. A když už je srážka nevyhnutelná, měl by řidič intenzivně brzdit, nejen proto, že tím může zachránit zvíře, ale také snížit škodu na vozidle. Pozor ale na vyhýbání se do protisměru. Čelní srážka s protijedoucím vozidlem mívá mnohem vážnější následky než samotný střet se zvěří.

Pokud k této srážce skutečně dojde, tak je řidič povinen nehodu hlásit Policii ČR, která informuje honební revíry a ty se o sraženou zvěř postarají. Nutno říci, že pokud nemáte připojištěno vozidlo na srážku se zvěří nebo nemáte havarijní pojistku, veškeré náklady na opravu auta jdou z vaší kapsy,“ informoval koordinátor BESIP pro Zlínský kraj Zdeněk Patík.

A to už je dobrý důvod k opatrné jízdě. Silnice II/490 vede před Vizovické vrchy, kde můžete potkat srnky nebo daňky, ale také divočáky, kteří váží až sto kilo, což by byl pořádný náraz. Mohou se zde vyskytovat rovněž jeleni a výjimečně i velké šelmy.

A ještě jedno upozornění. Zvířata neznají střídání letního a zimního času, ale mají své každodenní potřeby a zvyky. Pokud jezdíte denně po stejném úseku do práce, je možné, že se s nimi v zimě nesetkáte, ale při změně na letní čas jedete o hodinu dřív, takže se se zvěří můžete na stejném úseku nečekaně potkat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x