Start velikonočních svátků. Řehtačky, hrkače, trakaře, ba i valchy!

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Zlínské Velikonoční trhy jsou jen dvoudenní a sotva že svátky začaly, trhy skončily. Ale zanechaly důležitou stopu pro každého, kdo má čas velikonoční v oblibě. A to jsou zhusta páni kluci různého teenagerského věku. Pro ně jsou od čtvrtka do pondělí zásadní dvě věci. Zkraje Velikonoc jsou to především, ale nejen řehtačky. Koleda začíná, je třeba nahradit zvony, které ve smutném čase skonu Ježíše Krista umlkly a rozezní se zase až na Bílou sobotu.

Ne každý má ovšem po ruce řehtačku či trakař po dědovi. A tak je třeba poohlédnout se, kde že by byly k mání. A právě od toho jsou tu zmíněné Velikonoční trhy. Naštěstí nejde jen o bramboráky či perníková srdce.

„Tož si to pojďte se mnou spočítat,“ vyzývá u stánku plného právě ryze velikonočních zcela zásadních věcí sympatická paní Marie původem z Bylnice.

„Tady mám malé, pro malé kluky, toto jsou střední dvojité, tady mám dlouhé a toto, toto už je čtvrtá, velikánská řehtačka. Já tomu říkám, že je to obecní siréna, a to už je starostovský hrkač,“ směje se paní s tím, že všechna dokonalá díla jsou z velešikovných rukou Zlíňana Libora Jurčíka.

Pak vyzkouší zvuky jednotlivých propriet, jsou dokonalé. Na koledu se s nimi chodí od zeleného čtvrtka od večera, přes Velký pátek až do Bílé soboty.

„Já si podobnou koledu pamatuji také, pocházím z Vysočiny, ale musím říci, že daleko více si vybavuji vlastní pomlázky, které jsme si jako kluci dělali z čerstvého vrbového proutí,“ povídá Zlíňan Martin Neubauer.

„Já jsem pro změnu z Lipníka nad Bečvou zpod hradu Helfštýna. Zajímavé je, jak se časy mění, hrkací nástroje ani ne. Ale je fakt, že my jsme koledovali o vajíčka a sladkosti, dnes už jdou kluci hodně po penězích,“ vybavuje si Petr Zelík.

Mezitím se u paní Marie a jejího stánku tvoří mírná fronta, zájem je značný.

„Měli jsme i trakaře, vyprodáno. A zájem je i o další velikonoční věci, vedle šesti druhů hrkačů a řehtaček se na koledu berou i valchy,“ upozorňuje paní Marie, která má sortiment lidových, ale pěkně funkčních výrobků daleko širší včetně pomlázek anebo píšťalek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x