Stavba Palačovské spojky začne příští rok. Obchvat Valašského Meziříčí nejdřív v roce 2026

Vizualizace Palačovské spojky. Foto: ŘSD
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Ředitel zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek seznámil valašskomeziříčské zastupitele s důležitými dopravními stavbami, na nichž se v tomto regionu pracuje. Výstavba Palačovské spojky začne na jaře příštího roku, obchvat Valašského Meziříčí pak nejdříve v roce 2026.

Obchvat je pro Valašské Meziříčí nesmírně důležitý. Za vedení radnice vyvíjíme neustálý tlak na zahájení stavebních prací. Bohužel se ale každý rok od ŘSD dozvídáme, že se zahájení stavby posouvá. Proto jsme pozvali ředitele zlínské správy, aby nás informoval o aktuálním stavu,“ uvedl starosta Robert Stržínek.

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně dokončuje projektové práce na podobě dvoupruhového obchvatu o délce 6 kilometrů a s náklady ve výši bezmála 4 miliard korun.

Od roku 2020 máme podánu žádost o územní rozhodnutí a věříme, že vydáno bude v příštím roce. Následovat bude výkup pozemků s tím, že mezi lety 2026 až 2027 bychom chtěli zahájit stavební práce. Za tři roky poté bychom se měli projet po novém obchvatu,“ nastínil přípravu projektu ředitel Správy Zlín ŘSD ČR Karel Chudárek.

V přípravě nás dosud nejvíce zdržela protipovodňová opatření v Jarcové a Poličné, kde jsme vedli složitá jednání mimo jiné s Povodím Moravy. Příprava projektu obchvatu města Valašské Meziříčí však pokračuje,“ pokračoval Chudárek.

Ředitelství silnic a dálnic letos nechalo také provést archeologický průzkum a další přípravné práce na důležité stavbě tzv. Palačovské spojky. Jde o pět kilometrů nové silnice, která řidičům z Valašského Meziříčí a okolí usnadní příjezd na dálnici.

Momentálně čekáme na výsledek výběrového řízení na dodavatele celé stavby dlouhé 5,2 kilometru s projektovanými náklady 2,5 miliardy korun. Na jaře příštího roku bychom chtěli začít stavět a v roce 2025 by měla být tato komunikace uvedena do provozu,“ uzavřel Karel Chudárek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x