Stavbou roku 2020 je vědecká rekonstrukce Libušína

OTROKOVICE – Devatenáctý ročník soutěže Stavba roku Zlínského kraje už má svého vítěze. Je jím stavba, která získala ocenění hned ve dvou kategoriích.

Porotci soutěže Stavba roku to letos neměli vůbec jednoduché. A to nejen kvůli mnoha významným architektonickým skvostům a inženýrským nápadům, ale také době koronavirové, která zkomplikovala nejednu akci. S tím se však nakonec vypořádali a letošní vyhlášení v Otrokovické Besedě se mohlo uskutečnit.


„Všechny stavby by si zasloužily ocenění. Nakonec jsme se řídili podle kritérií, jako je například množství práce, množství specifických prvků na stavbě nebo společenský význam stavby,uvedla předsedkyně odborné poroty Dagmar Nová.

Mezi vyhlášenými kategoriemi byly například stavby občanské vybavenosti, průmyslové a zemědělské budovy nebo rodinné domy a dopravní stavby. Nejvyšší ocenění – Cenu GRAND PRIX architekta Pavla Nováka – která byla v devatenáctileté historii soutěže zatím udělena pouze šestkrát, letos získala vědecká rekonstrukce národní kulturní památky Libušín, kterou v roce 2014 poničil rozsáhlý požár.

Během rekonstrukce Libušína, která trvala šest let, byly využity tradiční postupy a technologie. Toto úsilí ocenil také hejtman Radim Holiš, který památce udělil také osobní ocenění. „Pustevny jsou jedinečné místo ve Zlínském kraji a jsem velmi rád, že jsou opět kompletní. Libušín je symbolem Pusteven, jde nejen o připomínku architekta Jurkoviče, ale jedná se o součást typické architektury kraje. Obnova roubené národní kulturní památky si vyžádala dlouhých šest let. Stojí za ní kvalitní ruční práce, tradiční techniky a současně úcta k tomu místu.“

Rozhovor s generálním ředitelem Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřichem Ondrušem, který si obě ceny z rukou hejtmana Holiše převzal, najdete na začátku článku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x