Štěpánská dámská jízda…a jiné pozoruhodnosti konce Vánoc

Štěpán je vždy ve znamení výšlapů. Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Štědrý den bývá na jídlo a pití bohatý. Boží hod vánoční běžné normy v tomto směru při rodinných návštěvách ještě překročí. Až Štěpán, tedy druhý svátek vánoční, bývá přeci jen rozumnější.

A tak i tentokrát vyrazili ti zodpovědnější do přírody. Na Zlínsku připadlo sněhu, přimrzlo, a tak to bylo přímo dokonalé přinejmenším na pěknou vycházku.

Pozoruhodná „dívčí“ trojice byla k vidění pod Starým Světlovem nad Provodovem. Ona, ona a ona, tedy slečna Magdaléna, fenka Tara a klisna Náťa si to šinuly pěkně každá po svých směrem ke zřícenině.

„Naše dámská jízda je v tomto složení jasná, nechtěla jsem sedlat, byla by určitě zima, takhle je to nejlepší,“ vyprávěla vedoucí výpravy Magdaléna. A to ještě možná netušila, že o pár stovek metrů dál je docela slušná sešlost lidí. Vařila se a nabízela polévka, svařené víno a mnoho dalších lákadel. Ale kdo se k nim chtěl propracovat, musel se sem z okolí vydat pěkně po svých nějaký ten kilometr.

Štěpán vylákal moře dalších pohybu milovných lidí například do Velkých Karlovic. „Mohu s radostí ohlásit, že je už strojově upravená běžkařská stopa, na největší sjezdovce na Razule se zatím jezdí jen na spodní třetině, ale usilovně zasněžujeme, aby se provoz ještě rozšířil,“ hlásila mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Vleky k radosti všech, kteří se nabrání pohybu, jezdily na Trojáku, na Stupavě, v Karolince, na Kohútce i na řadě dalších míst.

Důkazem toho, že bez pohybu nelze na Štěpána být, byl i tentokrát v pořadí už 32. ročník zlínského Štěpánského běhu. Jeho hlavní organizátor a dobrá duše Jiří Prokop oznámil okolí jednu zajímavou věc. „Před vánočními svátky jsem byl naposledy v práci.“ Což čerstvému seniorovi účastníci závodu uvěřili, rozhodně se ale mohou těšit, že tento skvělý muž bude mít dlouhá léta sílu pořádat právě podobné akce. A jen pro zajímavost, tohle všechno dělá bez mobilu, což se v časech mobilo – internetových zdá téměř nemožné.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x