Strážníci Městské policie Zlín pomáhají v povodněmi poničené Opavě

foto: město Zlín
ZLÍN, OPAVA – Dvě záchranářské mise absolvují strážníci Městské police Zlín v záplavami silně zasažené Opavě. První čtveřice zlínských policistů do Slezska odjela už ve čtvrtek, další ji vystřídá v pondělí.

Zlínští městští strážníci vyrazili na pomoc do Opavy, kde řádily povodně. Celkově tam absolvují dvě mise, kterých se vždy ujme vyslaná čtveřice policistů.

První strážníci do Slezska odcestovali už ve čtvrtek ráno, na místě zůstanou do nedělního večera. Následující pondělí je potom vystřídají další čtyři kolegové. Všichni policisté se zúčastní strážního, ochranného a případně záchranného programu v povodněmi nejvíce zasažených částech města.

„Každý tým bude pracovat čtyři dny, dvanáct hodin denně. Zlínská mise skončí ve čtvrtek 26. září v 19 hodin,“ sdělil Milan Kladníček, ředitel MP Zlín. Dodal, že strážníci přivezli do Opavy jako dar tři tisíce gumových ochranných rukavic.

„Nad pomocí jsme vůbec neváhali. Zatímco našemu městu se záplavy s velkým štěstím vyhnuly, Opava patří k nejpostiženějším místům v republice. Naši strážníci navíc mají historicky zkušenosti s pomocí v zaplavených oblastech,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Do Opavy navíc poputuje ještě 200 tisíc korun od Rady Zlínského kraje. Pomoci mají nejpostiženějším místům města.

„Jsem v kontaktu s primátorem Opavy, který nás požádal o vysoušeče a elektrocentrály. Ty bohužel nemáme k dispozici, a sami jsme si o šest set kusů požádali prostřednictvím hasičů u Správy státních hmotných rezerv. Proto jsme se s kolegy z rady rozhodli poskytnout Opavě finanční prostředky, které město využije podle svých aktuálních potřeb,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Pomáhat i nadále mohou prakticky všichni. Od neděle je v budově Krajského úřadu Zlínského kraje zřízeno sběrné místo, kam mohou lidé přinášet materiál, který se rozdá těm, které povodeň zasáhla nejsilněji. Prostřednictvím Potravinové banky už bylo do zasažených oblastí, včetně Zlínského kraje, rozvezeno několik dodávek čisticích prostředků, hygienických potřeb, trvanlivých potravin a úklidových pomůcek.

Sběrná místa Potravinové banky:

Otrokovice – tř. T. Bati 1255, Otrokovice (po telefonické dohodě 739 075 338)

Krajský úřad Zlínského kraje – tř. Tomáše Bati 21, Zlín (příjem věcí po-pá v čase 8:00 – 19:00 hod.)

Liptál č.p. 540 (po telefonické dohodě 739 075 338)

Vsetín – Azylový dům Elim, Horní Jasenka 119, Vsetín (kdykoliv během dne)

Vsetín – Charita Vsetín, Horní náměstí 135 (7:00 – 15:00 nebo dle domluvy na 731 847 440)

Vizovice – Turistické informační centrum, Masarykovo nám. 1008, Vizovice (příjem věcí po-pá 8:00 – 12:00 a 12:30 – 16:30 hod., v so-ne 10:00 – 14:00 hod.)