Strážníci z okrsku Malenovice pomáhali seniorům

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Na pomoc seniorům, kteří se někdy neobejdou bez cizí pomoci, vyjíždějí hlídky Městské policie Zlín několikrát do týdne. Mezi nejčastější situace patří pomoc v přesunu zpět na lůžko, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínských strážníků Pavel Janík.

„Pomoc následuje poté, co imobilní člověk sklouzne na zem a jeho životní partner mu nemůže, obvykle s ohledem na vlastní vysoký věk a nedostatek sil, sám pomoci,“ vysvětlil Janík.

Tři případy, které se odehrály na přelomu listopadu a prosince v místní části Malenovice však byly jiné. S popsanou asistencí je ale spojuje dobrý konec.

V pondělí 30. listopadu 2020 večer přijalo stálé operační centrum MP Zlín telefonické volání od ženy bydlící ve Středočeském kraji. Operačnímu důstojníkovi paní sdělila, že má obavy o život a zdraví svojí 79leté maminky, které se nemůže dovolat na mobilní telefon. Strážníci z místního okrsku se tak vypravili do místa jejího bydliště.

Zakrátko hlídka MP Zlín zjistila, že seniorka je v naprostém pořádku, ale v době, kdy jí vypršela smlouva s poskytovatelem telekomunikačních služeb, došlo k zablokování jejího telefonního čísla. Strážníci jí proto poskytli služební telefon, aby se s dcerou domluvila na řešení nastalé situace.

O den později v odpoledních hodinách nalezl strážník vykonávající obchůzku místního sídliště vyčerpanou sedmdesátiletou ženu, která seděla na zídce a třásla se zimou. Na dotaz týkající se jejího zdravotního stavu paní uvedla, že je v pořádku, ale přecenila své síly při nákupu v obchodě. To pak poznal i sám strážník, který ji s těžkými taškami pomohl domů, kde předal ženu i s nákupem jejímu synovi.

Přibližně o hodinu později prověřovali strážníci z Malenovic poněkud zmatené volání seniora, který měl pocit, že jej někde zapomněli. Po chvíli bylo zjištěno, že se nachází v nestátním zdravotnickém zařízení, kde hlídka zkontaktovala tamní personál. Následně bylo potvrzeno, že i tento muž je v pořádku a jeho stav koresponduje s jeho věkem a nemocí. Hlídka MP Zlín poté o události informovala také jeho příbuzné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x