Studenti zlínské univerzity pomáhají nemocnici i školám

Foto: UTB
ZLÍN – Studenti Fakulty humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pomáhají v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Pomáhají také ve školách a jiných zařízeních, řekla serveru Zlin.cz mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Do ostrého provozu nemocnice se zapojili studenti Ústavu zdravotnických věd. „Naši studenti byli kontaktováni přímo zástupci Zlínského kraje a ihned po uzavření smlouvy začali naplno pracovat ve zlínské nemocnici. Jde zhruba o 50 studentů třetích ročníků oborů všeobecná sestra, porodní asistentka a zdravotně sociální pracovník,“ uvádí proděkan fakulty Petr Snopek, který zároveň zastává funkci vrchní sestry ortopedického oddělení zlínské nemocnice.

Na plicním oddělení pracuje studentka třetího ročníku oboru všeobecná sestra Maria Hanáčková. „Ani chvíli jsem nepřemýšlela a šla jsem pomoct tam, kde je to nejvíc potřeba. Je to pro mě zajímavá zkušenost. Člověk si tady uvědomí pravou hodnotu zdraví,“ řekla Hanáčková.

Studenti zlínské univerzity pomáhají na standardních odděleních, ale také na odděleních, která se starají o covid pozitivní pacienty. Podle Svěrákové to není jednoduchá práce, ale studenty obohacuje. „Staráme se o ty pacienty, kteří vyžadují akutní péči. Mnohdy pacienty přijímáme takzvaně za pět dvanáct, takže musíme všichni spolupracovat, protože je každá sekunda důležitá. Někdy je toho opravdu hodně, musíme asistovat lékaři při intubaci, napojit pacienta na monitor životních funkci, podat léky, které pacient akutně vyžaduje, a to ideálně vše zároveň,“ uvedla další studentka Veronika Mňačková.

Pacienti jsou podle ní převážně na umělých plicních ventilacích. „Není to tak obvyklé mít takový počet pacientů, za které dýchá přístroj. Musíme se postarat o pacienty po všech směrech, jejich léčba je pro nás prioritou, ale nezapomínáme i na ostatní věci. Například jsem se starala o pacientku, která měla dlouhé vlasy, tak jsem jí zaplétala cop,“ řekla Mňačková.

Do pomoci se zapojuje stále více studentů, poptávka ze strany zdravotnických zařízení roste. „Kromě studentů třetích ročníků jsou opakovaně vyzýváni k zapojení i studenti nižších ročníků, v nemocnici potřebujeme doslova každou ruku,“ upozornil Snopek.

Do pomoci v boji s covidem-19 se ale kromě studentů zdravotnických programů hlásí rovněž studenti učitelských i neučitelských studijních programů Fakulty humanitních studií UTB ve Zlíně. „Pomáhají ve školských a jiných zařízeních. Sociální pedagogy budeme posílat také na detašovaná pracoviště Krajské hygienické stanice Zlínského kraje,“ řekla proděkanka pro vnější vztahy fakulty Renata Šilhánová.

Velký zájem je podle Svěrákové také o studenty učitelských oborů z Ústavu školní pedagogiky. Poskytují pomoc zdravotníkům formou edukačních aktivit přímo v domácnostech zdravotníků, kteří jsou nasazeni v první linii. „V tuto chvíli tuto službu realizujeme pro 13 dětí takto zaneprázdněných zdravotníků“, uzavřela ředitelka ústavu školní pedagogiky fakulty Adriana Wiegerová. Dodala, že zájem o službu přibývá.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x