Studentka pomáhá ve zlínské nemocnici, dostala se i do americké televize

Marie Hanáčková (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍN – Studentka třetího ročníku oboru všeobecná zdravotní sestra Marie Hanáčková pomáhá jako dobrovolnice v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně a natáčela ji při tom americká televize CNN. Na plicním oddělení pomáhá i s léčbou pacientů s nemocí covid-19, řekl serveru Zlin.cz za nemocnici Zdeněk Dvořák.

Jednadvacetiletá budoucí zdravotnice má na starosti všechny koly, které zajišťuje praktické sestry. Provádí například odběry, píchá injekce a podává léky. „S plněním těchto povinností nemám problém, vyzkoušela jsem si je už dříve na praxích, které jsem absolvovala právě v Baťovce,“ řekla Marie Hanáčková.

Bez problémů se zařadila i do v současnosti extrémně vytíženého kolektivu. Aktuálně se zapojuje do tří služeb týdně. „S Maruškou jsme moc spokojení. Je ochotná, pracovitá a zručná. A umí vyjít vstříc, třeba s tím, na které služby má přijít. Moc nám pomáhá,“ chválila posilu Kateřina Paličková, vrchní sestra plicního oddělení.

Marie Hanáčková se stará i o pacienty s onemocněním způsobeným novým typem koronaviru. Strach nemá především proto, že zdravotnický personál má k dispozici veškeré dostupné ochranné pomůcky a materiál. Je proto přesvědčená, že v dnešní době je větší pravděpodobnost nakažení spíše třeba v obchodě než v nemocnici. Jak dlouho bude v „Baťovce“ pracovat, v tuto chvíli neví. „Chci pomáhat, dokud zde budu potřebná,“ je přesvědčená studentka, se kterou tento týden v rámci reportáže o situaci v českých nemocnicích natáčel přímo na zlínském oddělení štáb americké televizní stanice CNN. Její příběh se tak dostane k divákům z celého světa.

Za pomoc dobrovolníků jsou nyní nemocnice v celé České republice velmi vděčné a platí to i pro ty ve Zlínském kraji. Aktuálně jim v provozu chybí už 700 zdravotníků, zhruba tři stovky z nich v souvislosti s covidem, další více než tři stovky jsou v pracovní neschopnosti s jinými diagnózami a několik desítek z nich je doma na ošetřovném se svými dětmi po uzavření škol. Absence se částečně daří nahrazovat právě dobrovolníky, kterých nyní v nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně pomáhá okolo 150. „Většinou jde o studenty zdravotnických oborů, ale i o další zdravotníky, kteří nyní působili mimo obor nebo jsou na mateřské nebo nedávno odešli do důchodu a byli ochotni se vrátit a pomoci. Všechny dobrovolníky nemusíme využít ze dne na den, potřebujeme si ale vytvořit databázi lidí, na které se můžeme případně obrátit, jakmile nám někdo v provozu bude chybět,“ sdělil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x