Studentky zlínských gymnázií pomáhají zdravotníkům v první linii

ZLÍN - Přetížení zdravotníci a vyhrocené stresové situace na covid-odděleních. Důvody, proč se dvě zlínské studentky Nathalie a Tereza rozhodly vzít věci do svých rukou a založily projekt Pro první linii – projekt na pomoc zdravotníkům.

Projekt Pro první linii vznikl vlastně docela spontánně. Zakladatelky Nathalie Anna Tomančáková a Tereza Gajdošíková chtěly v průběhu podzimních prázdnin vyjádřit zdravotníkům jejich podporu formou pečení drobností. Myšlenka se ale vyvinula v něco mnohem většího. Během jediného týdne založily projekt, jehož hlavní myšlenkou se stalo propojení dvou aktuálních problémů – nedostatek zakázek zlínských restaurací a vytíženost zdravotníků.

Jak celý projekt vlastně funguje? Základem je transparentní účet 294129271/0300, na který lidé a firmy mohou zasílat libovolné příspěvky. Z těchto peněz poté předem smluvené restaurace uvaří obědy, které jsou přepraveny na určitá covid-oddělení. „Zdravotníci samozřejmě mají možnost vlastních obědů zajištěných samotnou nemocnicí, jde pouze o vyjádření jakési symbolické podpory ze strany veřejnosti,“ vysvětlují studentky.

Není to ale pouze o obědech. Po domluvě s vrchními sestrami jednotlivých oddělení poputují peníze tam, kde budou zrovna nejvíce potřeba. V této fázi projektu ale stále jdou nejvíce na odbyt právě obědy.

Studentkám se dostává nemalé zpětné vazby jak od lidí, tak od samotných zdravotníků a v neposlední řadě i od restaurací. Celý projekt můžete podpořit i Vy příspěvkem na transparentní účet 294129271/0300. Projekt studentek zaštítila nezisková organizace Zachraňme naše zdravotnictví, z. s.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x