Sucho už je alarmující, praská půda, potoky mizí před očima

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Není to dobrá situace, ani trochu ne. Sucho je na Zlínsku v mnoha lokalitách už opravdu mimořádné. Žádné větší deště navíc nejsou na obzoru. Na řadě míst praská půda a tam, kde vždy tekly potoky, teď najdete jen a jen vysušená koryta.

Pan Zdeněk zajel před pár dny ke známým do Provodova. Jako každoročně na pouť. Ale tradiční dobroty mu docela zhořkly.

„Naši známí měli vždycky za zahradou velice příjemné klima díky tamnímu potoku. Teď je všechno jinak. Sucho na zahradě, švestky místo na stromě na zemi, na záhonech vyprahlá půda. A potok? Tak ten prostě zmizel,“ všímá si s nelibostí.

Stačí se opravdu podívat na malé vodní toky, které postupně zásobují řeky v regionu. Úplné sucho. Není divu, že klesají hladiny přehradních nádrží i řek.

Velmi nízké průtoky tak hlásí na své mapě Povodí Moravy. Týká se to třeba Dřevnice, Vláry, Olšavy i mnoha dalších většinou bystrých středně velkých toků. Dokonce vždy vodou nasycená Morava oznamuje u Strážnice jedny z nejnižších historických průtoků.

Složitou situaci způsobuje zahrádkářům popraskaná půda.

„Vody už je i ve studni opravdu málo, je tak na pár dnů, místy zaléváme pitnou vodou, což je špatně, takové sucho jsem opravdu zažil jen málokdy,“ vypráví pan Bohumil z Provodova.

Současný ráz počasí zřejmě potrvá. Meteorologové žádné výraznější srážky nepředpokládají, navíc se na přelomu týdne ještě oteplí a opět se očekávají teploty kolem třiceti stupňů ve stínu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x