Sůl, sůl a zase sůl. Možná i oči z důlků. Rumunská perla Salina Turda

Foto: zlin.cz
RUMUNSKO - Řada našich cestovatelů a lovců neobvyklých zážitků už (znovu)objevila Rumunsko. K moři se tam na rozdíl od dávné minulosti tolik nejezdí, Češi ale rádi navštěvují hory a mnoho přírodních krás, o kterých takříkajíc nemá valná většina z nás ani tucha. Jednou z absolutních perel země, která byla třeba před sto lety našim přímým sousedem, rozuměj tehdejšího Československa, je dnes jedinečným světovým muzeem, ale i zábavním parkem a byla dlouhá století funkčním solným dolem, je rumunský div zvaný Salina Turda.

Když to zjednodušíme, jde o kilometrovou solnou jeskyni, co se délky týče. Hlavní solná chodba má řadu odboček a především – z jedné z nich sjedete výtahy až do hloubky 112 (!!!) metrů a jste v bizáru či scifi, jaké prostě zažít musíte.

Sůl se tu těžila, jak napsáno, stovky let, představme si samozřejmě, že nejdříve ručně, až v 19. století pak za pomoci těžkých mechanismů. Najdete tu třeba dobové lucerny, krumpáče, ale i zmíněné stroje. Dřina to musela být neuvěřitelná. Ovšem Rakousko-Uhersko mělo velmi cenný zdroj strategicky důležité soli.

Sůl je zde všude, ve stěnách, na krápnících a také v nejnižším místě, ve více než stometrové hloubce. A tady jsou asi vůbec nejneuvěřitelnější věci…

Naráz jste v zábavním parku, plave se tu na lodičkách, zahrát si můžete třeba stolní tenis nebo minigolf, pak je tu také, což tedy opravdu hledíte, velké ruské kolo, plně funkční samozřejmě.

Těch překvapení, která vás čekají nějakých 40 kilometrů od metropole Transylvánie Kluže, je tu ještě mnohem a mnohem více. Opravdu podívaná, na kterou se zapomenout nedá!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x