Supi odchovaní ve zlínské zoo už krouží nad Balkánem

Foto: Gradimir Yovchev
ZLÍN – Skvělá zpráva přišla do zlínské zoo z ochranářské organizace Green Balkans. Dvě samice supa bělohlavého odchované v Zoo Zlín, které byly před rokem předány bulharským kolegům k vypuštění do volné přírody, už opustily adaptační voliéru a poprvé zakroužily nad horami středního Balkánu! Zoo Zlín odeslala k repatriaci do Bulharska již 22 supů - 15 bělohlavých, 6 mrchožravých a 1 hnědého.

Obě dvě samice se v roce 2022 nejprve připojily k ostatním supům čekajícím na vypuštění do volné přírody v aklimatizační voliéře v Národním parku Sinite Kamani. Na jaře 2023 je bulharští zoologové přemístili do adapční a vypouštěcí voliéry v Národním parku Centrální Balkán, kde supí samice strávily několik měsíců, aby se co nejlépe adaptovaly a především zapamatovaly zdejší prostředí.

Mladí supi se totiž často rádi zatoulávají i do vzdálených míst, je proto nutné, aby se maximálně fixovali na místo vypuštění,“ upozornila vedoucí oddělení marketingu Zoo Zlín Romana Mikešová.

Před samotným vypuštěním ochranáři oběma samicím připevnili žluté křídelní značky EK a EM pro snadnější budoucí identifikaci. Samička EK dostala i lehounkou miniaturní vysílačku pro mapování pohybu.

Jsme hrdí na to, že jako jedna z mála evropských zahrad odchováváme supy přirozeným způsobem, tzn. přímo pod rodiči. Je to mimořádně důležité, tito ptáci tak mají všechny správné instinkty nutné k tomu, aby jednou byli schopni žít volně v přírodě,“ uvedl ředitel zlínské zoo Roman Horský.

Zoo Zlín chová supy bělohlavé od roku 1994. První mládě se zde vylíhlo po 15 letech chovu v roce 2009. Stalo se také prvním „zlínským“ supem vypuštěným v bulharských horách, právě v uvedeném roce zlínská zoo navázala spolupráci s ochranářskou organizací Green Balkans.

Supi dnes patří k nejohroženějším ptákům na světě. Čím více supů se nám tak podaří odchovat, tím více jich můžeme předat k vypuštění do volné přírody. A věřím, že k chovatelským úspěchům nám výrazně pomůže i nedávno otevřená voliéra Gora Ark s dvěma desítkami afrických supů,“ vyzdvihnul Roman Horský.

Letos zlínská zoo své ochranářské aktivity u supů rozšířila. „Při realizaci nových investičních projektů hledáme možnosti, jak propojit chov daného zvířete s jeho ochranou přímo ve volné přírodě. V souvislosti s dokončením voliéry Gora Ark jsme se proto rozhodli podpořit organizaci VULPRO, která pomáhá supům v jižní části Afriky. V tomto subregionu žije 9 druhů supů, 8 patří mezi ohrožené druhy,“ přiblížil Horský.

Jak dále dodal, v ochranářském poslání pomáhají zoo i samotní návštěvníci. „Z každé zakoupené vstupenky 4Nature putují 3 koruny na sbírku, z které můžeme podporovat zvířata přímo v jejich přirozeném prostředí. Vloni se nám takto podařilo získat přes milion korun, kromě projektu VULPRO jsme finančně pomohli dalším 4 ochranářským projektům. Právě v tomto vidím jeden z hlavních cílů a smyslů naší práce,“ zdůraznil ředitel Zoo Zlín.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x