Systémové autoimunitní nemoci jsou stále častější i u dětí. Jejich léčba patří k nejdražším

MUDr. Petra Čamborová. Foto: KNTB
ZLÍN - V posledních letech přibývá dětí, které už v raném dětství začnou trpět autoimunitním onemocněním, nejčastěji se pak jedná o vrozené genetické nemoci. Malým pacientům s onemocněním kloubů a kostí se v Baťově nemocnici věnuje dětská lékařka a osteoložka Petra Čamborová.

Patnáctiletý chlapec, jeden z pacientů doktorky Petry Čamborové, má vzácnou diagnózu, která se projevuje jako křivice. Je to onemocnění vrozené, geneticky podmíněné a celoživotní. Významně postihuje pohybový aparát nemocných, kterým se začnou křivit končetiny, negativní vliv má také na ledviny. Laicky řečeno, nemoc způsobuje vylučování fosforu z těla, kvůli jeho absenci v kostech chybí i vápník. Proto jsou měkké, křivé a krátké, pacienti také často trpí obrovskými bolestmi.

Chlapce mám v péči už 10 let, bylo mu pět, když jsme u nás jeho onemocnění diagnostikovali. Tehdy musel začít polykat fosfátové roztoky, které jsou obecně hůř pacienty tolerovány, a navíc neléčí příčinu onemocnění,“ říká Petra Čamborová z Dětského oddělení Krajské nemocnice T. Bati.

V roce 2019 přišla farmaceutická firma s cílenou biologickou léčbou na tuto vzácnou chorobu. Chlapec byl druhým pacientem v České republice, který se jí začal léčit, a patří mezi „nejdražší“ pacienty v krajské nemocnici. Léčba stojí téměř sedm milionů korun ročně.

Léky mu aplikuji jednou za dva týdny injekčně a klinicky se velmi zlepšuje. Vyrostl, vyrovnaly se mu končetiny, nemá bolesti, a stabilizovala se mu funkce ledvin. Léčba od raného věku dává naději, že bude průběh nemoci mnohem lepší,“ konstatuje Petra Čamborová s tím, že pojišťovna zatím hradí léčbu pouze do 18 let.

Dětská lékařka Petra Čamborová diagnostikuje malé pacienty ve zlínské krajské nemocnici také v revmatologické ambulanci. „Dřív byla některá onemocnění čistě záležitostí dospělých, dnes už je ale zaznamenáváme i u dětí. Nejde jen o kostní nemoci, ale obecně o systémové autoimunitní nemoci jako revmatoidní artritida, sklerodermie, dermatomyozitída a další, které se objevují i u čím dál mladších pacientů,“ pokračuje Čamborová.

V revmatologické ambulanci KNTB Petra Čamborová pátrá po systémových nemocech, diagnostikuje děti z celého Zlínského kraje a k centrové léčbě je pak odesílá ke specialistům do Brna. „Děti s vrozenými kostními nemocemi z celé Moravy však jezdí přímo k nám,“ dodává jediná dětská osteoložka ve Zlínském kraji.

Obecně se dětští lékaři v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně shodují, že stoupá počet dětí s různými autoimunitními onemocněními. Například Crohnova choroba byla vždy záležitostí dospělých, nyní ji však mají také dvouleté děti. Roli podle nich hraje prostředí i způsob života.

Děti mají málo pohybu a nemají správnou výživu. Stoupá také počet matek, které v kojeneckém věku dětí cíleně odmítají preventivní programy,“ dodává tisková mluvčí Baťovy nemocnice Dana Lipovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x