Tak jako slunečnice každým dnem…

Foto: zlin.cz
SLOVÁCKO - Ať už má kdokoliv jakýkoliv názor na cokoliv, třeba na oteplování planety, anebo jej neuznává, jedno se musí nechat. Na našich zahradách teď dozrávají plody, které docela udiví. Třeba na Slovácku se budou sbírat nádherné melouny, slunečnice využily vody a hlavně tepla a slunečního svitu k tomu, aby se rozrostly do nebývalých rozměrů. Rajčata jsou přenádherná. Papriky stejně tak. Inu, když tomu někdo říká moravské subtropy, pak to nazývá docela trefně.

Taková Ludmila Němcová jako správná zahradnice vnímá realitu.

„No, ono to tak jednoznačné není. Vezměte si, že tady u nás na Kyjovsku třeba prakticky kompletně pomrzly meruňky, já jsem letos měla na deseti stromech jednu jedinou. A loni kvůli zámrazu květů ani to.“

O to zajímavější je druhá část léta, slunečnice, která jí vyrostla na zahradě, dává svou velikostí zapomenout na horší období. „To abych časem snad začala lisovat olej,“ vypráví s tím, že letos si na téhle gigantické slunečnici pochutnají slepice.

Nahlédnete přes plot a hle: šest parádních dozrávajících melounů. Těm se dostalo hodně sluníčka a také vody, než odejdou děti plnit školní povinnosti, určitě si pochutnají.

Počasí bylo a je letos jako houpačka, horka, sucha, deště, včetně vysoké vlhkosti. Tak uvidíme, co zajímavého nás ještě čeká.

Profitují z toho poslední dobou i houbaři, ale je pravda, že na úžasné chvíle plných velkých košů s praváky se teď musí pár dnů zapomenout. Znalci ale sbírají hodně holubinek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x