Těžké páteční ráno pro otrokovické záchranáře. V rozmezí ani ne dvou hodin resuscitovali dvě osoby

Defibrilátor pro ZZS, jehož cena odpovídá dobře vybavené Škodě Octavii. Foto: ZZS ZK
OTROKOVICE - Resuscitace osob je pro záchranáře běžnou činností, nikoliv však každodenní. A tak se dá bez nadsázky říct, že posádky z výjezdové základny v Otrokovicích měly v pátek skutečně náročné dopoledne. V rozmezí ani ne dvou hodin resuscitovaly hned dvě osoby. A oba zásahy byly úspěšné.

V pátek krátce před 6:45 přijalo operační středisko výzvu ohledně bezvědomí 25letého muže v Otrokovicích. Operátorka na místo vyslala dvě záchranářské posádky, z toho jednu s lékařem, a po telefonu instruovala volající k nepřímé srdeční masáži pacienta. Po příjezdu posádek ZZS Zlínského kraje na místě přítomný lékař rozhodl o použití defibrilátoru. Po několika minutách boje o mladý lidský život se záchranářům podařilo srdeční rytmus obnovit. Pacientovi podali nezbytné medikamenty, zajistili ho v rámci přednemocniční neodkladné péče, a to včetně umělé plicní ventilace, a za stálého monitoringu životních funkcí jej převezli zdravotníkům urgentního příjmu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Sotva tato posádka předala pacienta v nemocnici, už přijala výzvu o další srdeční zástavě. Událost se tentokrát stala v Halenkovicích, kde náhle zkolaboval senior. Na linku 155 zavolala o pomoc jeho manželka, kterou poté naše zkušená operátorka instruovala k nepřímé srdeční masáži. Operační středisko zároveň požádalo dispečink HZS, aby na místo vyslal také nejbližší posádku hasičů s automatickým externím defibrilátorem (AED). Po příjezdu si pacienta záchranáři převzali do své péče a v resuscitaci pokračovali. Lékař oznámil úspěšnou resuscitaci po několika minutách. Záchranáři seniora dál zajistili, podali mu mimo jiné i léky podporující srdeční činnost, napojili na umělou plicní ventilaci a za stálého monitoringu životních funkcí ho transportovali na urgentní příjem Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Zdroj: ZZS ZK

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x