Titul Zasloužilý senior letos připadl čtyřem inspirativním ženám

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN – Rada města v posledních dnech schválila udělení ceny Zasloužilý senior za rok 2023. Ocenění putují ke čtyřem ženám, které jsou inspirací nejen pro své okolí. Město oceněným veřejně poděkuje toto úterý při divadelním představení.

Rada Zlína rozhodla o udělení titulu Zasloužilý senior za rok 2023. Ocenění poputuje ke čtyřem inspirativním dámám, které svými koníčky a prací rozveselují a pomáhají lidem ve svém okolí.

„Smyslem ocenění Zasloužilý senior je vyjádřit uznání a poděkovat za práci pro společnost občanům seniorského věku. V tomto roce byly nominovány čtyři seniorky, které členové Komise sociální, zdraví a pro zdravotně postižené doporučili radě města ke schválení. Oceněným veřejně poděkujeme 17. října při divadelním představení, na které do Městského divadla Zlín již tradičně pozveme zlínské seniory,“ sdělil náměstek primátora města Zlína pro sociální oblast Vojtěch Volf.

První oceněnou je Marta Drábková. Ta se od roku 1972 věnuje folklóru. Ve Vizovicích víc jak 20 let vedla taneční soubor Valášek. Následně přijala nabídku ze ZŠ v Želechovicích, aby tam vedla folklórní kroužek. Jejím cílem bylo, aby si děti s chutí zatančily, učily se poznávat lidovou kulturu, ale taky vystupovaly na různých veřejných akcích. V současné době je aktivní cvičitelkou v Klubu učitelů a přátel školy, pro klub organizuje výlety a sestavuje program.

Další titulovanou dámou je Alenka Panáková, zakladatelka a předsedkyně Společenství vdov a vdovců. Tento spolek funguje už 11 let a pomáhá lidem vypořádat se s bolestí po ztrátě manžela nebo manželky. Už po roce práce se paní Panákové podařilo uspořádat setkání vdov a vdovců na Velehradě, kde se z různých míst Moravy sjelo na tři sta účastníků.

Ocenění převezme taky Jarmila Ferusová. Tak už čtvrt století organizuje pro členy organizace VERTEBRO – pro lidi postižené civilizačními chorobami, ale nejen pro ně – přednášky, besedy, rekondiční cvičení, pobytové zájezdy a mnoho dalšího. Dělá vše pro to, aby měli senioři a seniorky příjemně naplněný volný čas, utužovali si zdraví a vzájemně se podporovali. Kromě jednotlivých akcí zorganizovala taky pravidelná celoroční rehabilitační cvičení ve Zlínském klubu 204. Angažuje se i ve výboru Asociace nestátních neziskových organizací Zlínského kraje.

Poslední oceněnou je Ludmila Rýznarová. Ta byla při vzniku Zlínského klubu seniorů na Podhoří. Tehdy pracovala jako kuchařka v jídelně pro seniory. Už tehdy ve volných chvílích pekla zákusky na akce klubu. Před devíti lety se potom stala oficiální členkou ZKS Podhoří a až do teď se věnuje pečení zákusků a přípravě pohoštění na akce pro seniory.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x