To proslulé kojení. Jeho světový týden se slaví ve více než 170 zemích

Světový týden kojení se každoročně slaví první srpnový týden. Foto: archiv Kojeni.cz
ZLÍN - První srpnový týden je mezinárodní oslavou kojení. Cílem Světového týdne kojení je osvěta a zdůraznění důležitosti mateřského mléka po narození dítěte. V KNTB se uskuteční k tématu hned dvě akce.

V porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, která je nositelem prestižního titulu Baby Friendly Hospital, pomáhá matkám zvládnout techniku kojení pět laktačních poradkyň. „Maminkám jsme k dispozici v průběhu těhotenství nebo ihned po porodu, kdy jim dítě přikládáme na tělo, aby se kontakt mezi matkou a dítětem nepřerušil. Pokud se v domácím prostředí vyskytne problém, jsme oběma stále nablízku. A to v poradně pro kojící matky, která je součástí Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, a pak na nonstop telefonické lince,“ přiblížila Petra Malá, laktační poradkyně Novorozeneckého oddělení KNTB.

Kojení umožňuje matce a dítěti kontakt kůže na kůži a vytváří pevnou vazbu. Mateřské mléko je velmi důležité pro vývoj a růst dítěte kvůli vysokému obsahu výživových látek. „Maminky v kojení jejich dětí podporujeme, je to přirozené. Zároveň víme, že se jedná o proces učení, který potřebuje čas a trpělivost. V loňském roce se u nás narodilo 2254 dětí, z toho 1910 narozených po 38. týdnu těhotenství bylo plně kojeno. To považujeme za velký úspěch,“ doplnila Petra Malá.

Domácí péči o kojící matku poskytuje rovněž komunitní porodní asistentka, která ženu často doprovází i během těhotenství. Romana Gogelová, komunitní porodní asistentka, k tématu dodala: „Návrat domů z porodnice je citlivé období, kdy ženu nejčastěji trápí nedostatek spánku, mateřského mléka, technika kojení nebo pláč dítěte. Osobně i na dálku nabízíme pomoc a podporu, aby se kojení stalo příjemným zážitkem pro maminku i děťátko.“

V rámci Světového týdne kojení proběhnou v KNTB dvě akce pro veřejnost, které s těhotenstvím a mateřstvím souvisejí. Kampaní Daruj krev s Nedoklubkem, která se uskuteční v úterý 2. srpna na Hematologicko-transfuzním oddělení, upozorňuje nemocnice na potřebu dárcovské krve při komplikovaných porodech. Den s Weledou je zaměřený na péči o pokožku matky i dítěte a uskuteční se v prostorách Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně ve středu 3. srpna.

Zdroj: KNTB

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x