Tomáš Dvořák: v každém z nás se má něco dít

Tomáš Dvořák s maminkou Hanou. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Festivalový týden tráví Tomáš Dvořák coby jeho host. Trojnásobný mistr světa v desetiboji, bronzový olympijský medailista, svého času držitel světového rekordu s úžasným výkonem 8994 bodů. Na zlínském náměstí Míru vyprávěl třeba o tom, jak se dnes věnuje profesionálnímu zahradnictví a dal vale sportovnímu prostředí. Před pár dny slavil padesátiny.

Máte ve Zlíně své oblíbené místečko? Srdcovku?

Lorencova ulice, tam jsem vlastně pořád doma, bydlí tam rodiče, to se nemění.

Jste ovšem pryč hezkou řádku let, z těch padesáti více než dvě třetiny. Už střední školu jste studoval v Praze…

No jsem docela vykořeněný, ale vracím se moc rád, to je jasné. Třeba nikdy nezapomenu zajít na Stadion mládeže, tam jsem začínal navážno s atletikou. Vypadá docela dobře, což mi dělá radost.

Taky vaši rodiče působí nesmírně vitálně, co říkáte?

No to mne těší snad ještě víc, táta i máma pořád učí, jsou aktivní. Tak se těším, že mne čekají v jejich stopách další báječné roky. Jinak jsem se byl mrknout i mimo Zlín, třeba na Portáši, tam jsem se učil lyžovat. Zlín má parádní okolí.

A co samotné město, někdo říká, že se nemění, chřadne, stojí na místě, jinému se líbí, vy můžete hodnotit s určitým odstupem…

To můžu, no teď samozřejmě žije, je festival, kdy jindy. Mě třeba udivuje stavba v centru právě u našeho na Lorencově, nějak mi tam to stavění nesedí. A když někdo říká, že Zlín ztratil razanci a šmrnc, že se nic neděje, tak já zase říkám, že je to v každém z nás, dít se má něco v nás, všude se něco děje. Je to ale třeba vnímat a je to v nás.

Tady ve Zlíně teď odpočíváte, anebo je to jinak?

Umím to skloubit, bez práce to nejde, na hotelu mám samozřejmě počítač a najdu si čas na relax i na práci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x