Tráva, tráva a zase tráva. Letos se jí na Zlínsku daří jako nikdy

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - "Jedu si ani nevím jak, vždyť nevidím a už skoro ztrácím zrak" mohou si poněkud nahořko zaparafrázovat kdysi tak populární písničku řidiči a řidičky kolem Zlína. Letos mimořádně vysoké travní porosty jim brání ve výhledu už téměř dokonale, silničáři asi ani stíhat nemohou. Tráva letos roste jako nikdy, takzvaně zeleným ladem leží podle odborníků asi 8 procent výměry polí.

Markantní je to v blízkém okolí Zlína, ale jistě nejen tady.

„Když se na poli intenzivně nepěstuje, má to samozřejmě pro půdu i pozitivní účinky, odpočine si, zadrží vodu, zbaví se chemikálií. Ale jsou-li zasety trávy, pak je výsledek jasný, řidiči z toho neprofitují a může se stát, že jim už tak ztíženou orientaci na silnici znepříjemní třeba srnčí zvěř, která ve vysoké trávě nalézá ideální podmínky pro přechodný domov,“ komentuje situace agronom Petr Skalička.

Vlivem vydatných srážek, a následně teplého, ale ne horkého počasí, se travním porostům daří jako nikdy. Souvislostí to má celou řadu. Znát je to i ve městě.

„Porosty na mnoha plochách jsou tak bujné, že jsme se rozhodli využívat každé příhodné chvíle a trávu budeme séct i o víkendech,“ posílá informaci mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

Obrovská rychlost, s jakou tráva roste, se nemůže neprojevit v chatových oblastech. Je naprosto jasné, že lidé, kteří přijíždějí na víkend za rekreací a klidem, zažívají úplně něco jiného.

„Místo klidu se od rána včetně neděle rozjedou sekačky, takže pro nás, kteří jsme senioři a jsme tu rádi přes týden, je vlastně nejlepší ujet do klidu městského bytu,“ naznačuje paradoxní situaci máje roku 2023 pan Karel, který chataří desítky let v podhůří Chřibů.

„Samozřejmě, každý výkyv přírody je třeba zaznamenat a rozhodně nevidět v černých barvách. Já už mám připraveno první seno, myslím, že jeho množství bude největší za poslední dobu. A z toho budou v zimě profitovat mimo jiné králíci,“ usmívá se mimořádně pracovitá seniorka z Provodova paní Jarmila Vítková, která tráví v těchto dnech na zahradě převážnou část dne.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x