Tříkrálová sbírka na Zlínsku vynesla přes tři miliony korun. V pokladničkách se objevily i historické kousky

V kasičkách se objevily i historické mince, foto: Charita Zlín
ZLÍNSKO – Téměř 1 500 dobrovolníků vyrazilo koledovat v rámci Tříkrálové sbírky. Charita zapečetila 379 pokladniček, ve kterých se díky štědrým dárcům nahromadila rekordní částka přesahující tři miliony korun.

V letošním roce měla Tříkrálová sbírka zajišťovaná zlínskou Charitou hned několik „nej“. Do ulic 44 obcí a 4 měst vyrazilo zatím nejvíce zapečetěných kasiček – 379. Jejich počty nenavyšovaly pouze některé obce, ale hlavně centrum města Zlín. Razítko krajského města se objevilo na celkem 133 „pečetích“.

Další „nej“ se skrývá právě ve zmíněných kasičkách. Poprvé totiž jejich obsah překročil magickou hranici tří milionů. Přesněji řečeno, štědří dárci do nich vhodili přesně 3 002 802 koruny.

Kasičky naplnilo celkem 33 466 kusů platidel. Mincí bylo dohromady 19 768 kusů a při sečtení jejich hmotnosti vážily celkem 141,5 kilogramu. A pokud by se za sebe zařadily všechny papírové bankovky, jejich vzdálenost by činila 2,45 kilometru. Nejvíce jich bylo již tradičně s portrétem Karla IV., kterému dýchal na záda Jan Amos Komenský. V kasičkách tento rok chyběla jen bankovka s Tomášem Garrigueem Masarykem.

I letos se mezi současné mince dostaly ty, které si malí koledníci již nepamatují. V jednom případě možná o státě, jehož název dlel na platidle, ani neslyšeli. V kasičkách se objevily haléře – desetníky a padesátníky. Mezi mince se dostala také kuna s nápisem „Republika Hrvatska“, tolar se znakem hlásajícím „Republika Slovenia“ a dříve používaná slovenská koruna. Mincí, jejíž začátek platnosti se datoval do roku 1981 a stala se v kasičkách naprostou raritou, byla para s erbem „SFR Jugoslavia“.

I když zmiňované historické mince výnos nenavýšily, ty současné pomáhat budou. Poputují například na přímou pomoc osobám v nepříznivé situaci na Zlínsku, Nemocnici Milosrdných bratří ve Vizovicích nebo na letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi. Pomáhat budou také v Bulharsku, kde podpoří denní centrum pro nejchudší romské chlapce ve městě Stara Zagora.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x