Týden knihoven nabídne v Otrokovicích tradičně burzu knih i odpuštění poplatků

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
OTROKOVICE - Burza knih, besedy s osobnostmi, pasování žáků na čtenáře, odpuštěné poplatky za knihy, které čtenáři nevrátili včas do knihovny. To je výčet několika událostí, které pořádá otrokovická knihovna v rámci celorepublikové akce Týden knihoven, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Romana Pastuszková.

Čtyřiadvacátý ročník se uskuteční od 5. do 9. října. Burza knih se bude konat v pondělí 5. října a ve středu 7. října. „Zájemci, kteří mají doma knihy, které již nechtějí a je jim líto je vyhodit, je mohou bezplatně poskytnout do této burzy. Knihy mohou nosit v pracovních dnech od pondělí 14. září do 2. října do hlavní půjčovny Městské knihovny na nám. 3. května 1340, která je umístěna přímo v prvním patře budovy Městského úřadu Otrokovice,“ vybízí veřejnost vedoucí knihovny Radka Jarková. Burza se bude konat v obřadní síni městského úřadu, kde si je zájemci mohou prohlédnout a případně koupit. Akce se uskuteční v otevírací době knihovny od 10.00 do 17.00 hodin. „Knihy budou k dostání za manipulační poplatek ve výši 10 korun za kus,“ vyzdvihla symbolickou částku Radka Jarková.

K 350. výročí úmrtí J. A. Komenského přijde v úterý 6. října do městské knihovny na pobočku Baťov besedovat spisovatel a publicista Jaroslav Kovanda. Tato beseda je určena pro žáky základních škol.

Pro veřejnost je pak připravena beseda s Evou Urbanovou, která v obřadní síni 9. října od 17.00 hodin poradí, jak se správně stravovat a co je pro tělo žádoucí.

Neodmyslitelnou součástí Týdne knihoven bývá pasování žáků 2. tříd otrokovických základních škol na čtenáře. Starostka města v roli královny každého osobně pasuje a předá kartičku do Městské knihovny a drobnou pozornost od města.

Další z výčtu akcí je vyhlášení tzv. amnestie neboli prominutí registračních poplatků pro nově se registrující čtenáře. V rámci Týdne knihoven budou také prominuty upomínky, které byly v uplynulé době čtenářům, kteří nevrátili knihy včas, zaslány.

„Týden knihoven je mimořádnou příležitostí, jak upozornit na úlohu a přínos knihoven pro rozvoj kultury, osvěty a podporu celoživotního vzdělávání. Tato celorepubliková akce má v Otrokovicích svoji tradici. Celou řadu akcí pořádáme opakovaně a každým rokem se snažíme dětem a celé veřejnosti nabídnout zajímavé besedy,“ shrnula závěrem vedoucí knihovny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x