Uherskohradišťská nemocnice zůstává naplněná navzdory pondělnímu rozvolnění

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V pondělí skončil nouzový stav. Plošně neplatí žádné omezení volného pohybu, část dětí se vrátila do lavic a otevřely se také některé obchody. Aktuální situace v nemocnicích bohužel ale ještě nenaznačuje tomu, že bychom měli vyhráno. Nejinak je tomu i v Uherskohradišťské nemocnici.

Na začátku minulého týdne bylo ještě otázkou, zda-li se opatření rozvolní i ve Zlínském kraji. Jeho vedení spolu s hygieniky nakonec ve čtvrtek rozhodlo, že se školy a obchody otevřou jako jinde v zemi. Nemocnice Zlínského kraje jsou ovšem jako celek stále velmi vytížené.

V Uherskohradišťské nemocnici trochu lepší čísla oproti minulému týdnu jsou, ale jenom nepatrně, není to nic výrazného. V současné době máme 65 pacientů hospitalizovaných s covidem a je obsazeno 26 ventilátorů. Třeba Baťova nemocnice je na tom daleko hůř,“ uvedl ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Počet hospitalizovaných v KNTB se pohybuje okolo 150 pacientů. Situaci jako velmi křehkou vnímá také Šárka Burešová, vedoucí staniční sestra uherskohradišťského ARA. Na jejím oddělení je volný pouze jeden box z osmi. Boxy jsou plné permanentně.

Nemocnice jsou hodně naplněné. Nemám pocit, že bychom se nějak enormně zbavovali pacientů, ta obložnost je pořád vysoká. Z lidského hlediska chápu, že jsou občani už na všechno natěšení, protože po půl roce skončil nouzový stav, nicméně nemůžeme jít z černé do bílé. Proto bych chtěla apelovat na lidi, aby byli opatrní a obezřetní, aby nešli nákaze naproti,“ sdělila Šárka Burešová.

Velikonoční svátky a možné střetávání lidí se do počtu nově nakažených či hospitalizovaných v Uherském Hradišti prozatím neprojevily. Pondělní rozvolnění by se na lůžkách začalo ukazovat až za přibližně 14 dní. O návratu k neakutním operacím rozhodne vývoj situace i společná domluva všech nemocnic Zlínského kraje.

V současné době se nemocnice primárně a téměř výhradně věnuje intenzivním covidovým pacientům. Před jejími branami ale stojí velké množství lidí, kteří by už potřebovali i neakutní péči. Pokud se opatření dodržovat nebudou, nemocnice necovidové pacienty nebude schopna ošetřit a jejich čekání se tak opět protáhne.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x