Uherskohradišťští školáci se mohou nechat otestovat PCR testy

Ilustrační foto
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Sedm desítek žáků Základní školy Za Alejí v Uherském Hradišti nemusí podstupovat antigenní testy. Testování se ale pochopitelně zcela nevyhnou, namísto antigenů ale mohou jít na testy PCR.

Základní škola za Alejí v Uherském Hradišti své žáky testuje nejen antigenními, ale také PCR testy. Rozhodnutím umožnit i druhý způsob testování vyšla škola vstříc žádosti rodičů, kteří si za ně jsou ochotní i zaplatit.

Vyšli jsme vstříc rodičům, kteří o PCR testování měli eminentní zájem, protože nechtěli, aby se jejich děti testovaly stěrem z nosu. Pak už šlo jen o to, aby se škola domluvila s laboratoří,“ uvedl ředitel školy Vratislav Brokl.

Původně se děti testovaly každý týden. Cucací PCR testy jsou pro ně díky absenci stěru z nosu příjemnější, šetrnější a jejich výsledky jsou spolehlivější. Někteří rodiče mají také obavy z poškození slizniční imunity nosu, která se pravidelnými stěry může porušit. S nápadem cucacích PCR testů, které toto riziko eliminují, přišla Pavla Hájková.

Na internetu jsem se inspirovala SCIO školami a městskými zastupiteli na Praze 9, kteří už v dubnu zajistili pro tamní školy PCR testy ze slin. Začala jsem si dohledávat informace a zjistila, že v našem regionu je možné oslovit dvě laboratoře,“ vysvětlila iniciátorka PCR testování Pavla Hájková.

O výběru laboratoře potom mimo jiné rozhodla rychlost jednání i příznivá cena sto padesáti korun. Na začátku o testování projevilo zájem asi 30 rodičů dětí převážně z montessori tříd. V současné době se tímto způsobem nechává testovat asi 70 žáků.

Nevýhoda je ta, že si za testy rodiče musí zaplatit. Ministerstvo školství totiž neumožňuje, aby se testovalo oběma metodami. Buď dotuje antigenní testy, nebo testy PCR. Antigenní testy máme ve škole většinově, protože rodiče často nesouhlasí s tím, aby se předávaly osobní údaje dětí nějaké laboratoři,“ dodal ředitel Vratislav Brokl.

Pokud by výsledek PCR testu vyšel pozitivní, což se na škole prozatím nestalo, nemusely by děti na rozdíl od antigenních testů podstupovat žádný další konfirmační test. Stejně jako u antigenních testů ale i v případě negativního výsledku musejí mít během vyučování nasazený respirátor. Zatímco v jiných krajích mohly děti respirátory v lavicích už odložit, ve Zlínském kraji tato povinnost i nadále zůstává.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x