Ukrajinci v provozech. Vítaná pracovní síla, bez nich by bylo hodně hůře

Ukrajinské pracovníky může vyhnat válka domů, KNTB by přišla o několik pracovníků. Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Před vypuknutím válečného konfliktu na nedaleké Ukrajině se nad působením ukrajinských pracovníků třeba u nás v kraji nikdo nepozastavoval. Jejich podpis je ale výrazně znát v řadě provozů a pokud by se naplnily informace o povinné branné povinnosti mužů ze 44 milionové země, bylo by to pro řadu podniků složité. Zatím se tak ale neděje.

„Zaměstnáváme 30 dělníků z Ukrajiny, situace, která nastala, je velmi složitá a přímo nás ekonomicky ohrožuje. Chlapi z Ukrajiny u nás pracují především v panelárně a při výrobě armatur, pokud by své pracovní pozice museli opustit, nezbylo by, než provozy uzavřít, náhradu bychom prostě nesehnali. Je to nejvážnější situace, kterou za svou dlouholetou praxi pamatuji,“ sdělil serveru zlin.cz generální ředitel společnosti Pozemní stavitelství Zlín Miroslav Lukšík.

Regina Feiferlíková, mluvčí největšího zaměstnavatele v kraji, společnosti Continental Barum v Otrokovicích, uvádí, že na seznamu pracovníků mají 58 dělníků z ukrajinským pasem. V jedné z největších pneumatikáren Evropy se zatím nic nemění, lidé z těžce zkoušené země zůstávají na svých pracovních pozicích.

33 Ukrajinců si vydělává ve zlínské Kovárně Viva. Mediální zástupkyně Kateřina Martykánová po pondělním jednání ze zástupcem ukrajinské komunity shrnuje poslední vývoj. „Zatím všichni zůstávají, z Ukrajiny za některými míří rodinní příslušníci. Firmě se podařilo vyčlenit tři byty, tam by rodiny mohly najít po nutnou dobu své zázemí.“

Ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati se ženy z Ukrajiny podílejí do značné míry prostřednictvím pracovní agentury na úklidových službách, v klasickém pracovním poměru je šest lidí z Ukrajiny. „Jde o jednoho lékaře, lékařku na mateřské dovolené, máme jednu ošetřovatelku a tři zaměstnance na sanitářských pozicích,“ upřesnila mluvčí nemocnice Renáta Večerková. Zatím nezaznamenali, že by někdo chtěl pracovní poměr ukončit, anebo naopak žádal o pracovní pozici.

Další lidé z Ukrajiny pracují i na jiných místech. Mimo jiné například ve Slováckých strojírnách v Uherském Brodě i jinde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x