Ukrajinské děti se učily cestovat v MHD

Foto: DSZO
ZLÍN – Do vozového depa Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice zavítala koncem minulého týdne dvanáctičlenná skupina ukrajinských dětí ve věku od tří do šesti let. Během exkurze je zaměstnanci učili pravidlům bezpečného cestování ve vozidlech MHD.

Pořádáme exkurze se zaměřením pro nejrůznější věkové i profesní skupiny. Pro mateřské, základní i střední školy, pro zdravotně postižené, pro fanoušky MHD. Děti z jiného než českého jazykového prostředí jsme zde však nyní měli poprvé,“ řekl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

Ve středu 18. srpna si exkurzi v DSZO domluvila zlínská jednota tělovýchovné a kulturní organizace Orel pro svou adaptační skupinu ukrajinských dětí předškolního věku. Dvanáct aktuálně přítomných dětí ve věkovém rozpětí 3 až 6 let se seznámilo s vozidly MHD, vyzkoušelo si označování jízdenek, děti se dozvěděly něco o ochraně před úrazem elektrickým proudem a také o správném chování cestujícího.

S ukrajinskými dětmi v Orlu pracují od poloviny letošního dubna. „Dělají velké pokroky. Poslední měsíc jsme měli jako hlavní téma dopravu a bezpečnost na silnicích. Děti si osvojují česká slovíčka, která se tématu týkají. Ve skupině máme dohromady dvacet dětí a pomáhají nám také dvě ukrajinské vychovatelky. Děti, které tu jsou od dubna, už umějí docela dobře česky,“ popsala situaci vedoucí skupiny Marcela Sousedíková.

K dokonalému oboustrannému porozumění během exkurze přispěl i jeden z řidičů DSZO, který se ujal role tlumočníka. Devětačtyřicetiletý Vasyl Budz, který se na Ukrajině živil jako instruktor v autoškole, žije v Česku tři roky a posledních pět měsíců jezdí pro DSZO v zaměstnaneckém poměru jako řidič autobusu.

O práci řidiče MHD mám zájem a líbí se mi,“ říká Budz a ukazuje, že český jazyk zvládá velmi dobře.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x