Ulice Zlína budou brázdit sdílená kola

Sdílená kola budou i ve Zlíně. Foto: Město Zlín
ZLÍN - K cestám po městě mohou lidé ve Zlíně nově využívat sdílená kola. Radnice chce tzv. bikesharingem rozšířit možnosti rychlého pohybu po městě bez nutnosti používat MHD, vlastní vůz nebo drahé kolo.

Město Zlín se letos na jaře zapojilo do projektu veřejného sdílení jízdních kol. V ulicích města tak lidé začali ve veřejném prostoru vídat kola určená k jednorázovému použití podobně, jak je tomu v zahraničí či jiných českých městech. Službu do Zlína přivádí společnost Nextbike. Díky spolupráci s radnicí budou mít lidé ve Zlíně možnost využít prvních 15 minut jízdy bezplatně, za každých dalších 30 minut jízdy pak zaplatí 24 korun.

Rozhodli jsme se zařadit Zlín mezi města, která tuto možnost sdílené mobility nabízí. Zatím se jedná o pilotní projekt na jeden rok, čili do dubna 2022. Na konci roku 2021 na základě dat vyhodnotíme, zda je ve Zlíně o tento druh sdílené individuální přepravy zájem a stanovíme zadávací podmínky pro nové výběrové řízení na tuto službu pro občany,“ uvedl primátor města Jiří Korec.

V ulicích Zlína tak bude rozmístěno na 120 mechanických kol a přibližně 25 elektrokol. Tato kola budou umístěna na 80 oficiálních stanicích. Aby nedocházelo k blokování veřejného prostoru nebo hromadění kol na exponovaných místech, budou na provoz ve Zlíně dohlížet pracovníci společnosti. Ti budou kola udržovat a přepravovat na jednotlivá stanoviště dle potřeby. Odstavná místa budou postupně označena formou polepu a po několika měsících dojde k vyhodnocení a revizi vhodnosti a počtu odstavných ploch.

Na sdílených kolech Nextbike se můžete v rámci ČR svézt také v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Havířově, Prostějově, Říčanech, Opavě, Hlučíně, Berounsku, Pardubicích, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti, Frýdku-Místku, Kladně a od 1. dubna také v Uherském Hradišti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x