Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal prestižní Cenu Trilobit 2023

Patrik Lančarič společně s další oceněnou Terezou Nvotovou. Foto: Ceny Trilobit 2023
ZLÍN – Na letošním slavnostním udílení audiovizuálních Cen Trilobit 2023 zanechalo výraznou stopu také zlínské městské divadlo. Jeho umělecký šéf Patrik Lančarič si odnesl prestižní cenu za režii dokumentárního filmu Dežo Hoffmann – fotograf Beatles.

Ceny Trilobit se letos udílely 21. ledna v Dolních Břežanech u Prahy. Jedněmi z nejstarších filmových cen už pošestatřicáté jejich pořadatelé poukázali na díla s výraznou uměleckou kvalitou a s etickým a společenským přesahem. Jako takové porota vyhodnotila i dokumentární film Patrika Lančariče.

Náš umělecký šéf Patrik Lančarič získal včera Cenu Trilobit 2023 za režii dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN – FOTOGRAF BEATLES. Dmeme se pýchou a srdečně gratulujeme!“ vyjádřilo se na svém Facebooku Městské divadlo Zlín.

Porota v čele s předsedou Vladimírem Justem hodnotila film Patrika Lančariče takto: „Porota oceňuje ryze filmovou řeč, jež v symbióze s hudbou a neotřelými archivními záběry ve strhujícím dynamickém tempu vypráví pozoruhodný životní osud významného umělce a Evropana slovenského původu, ve světě možná známějšího než u nás. Na fenoménu Beatles a jejich fotografa znovuprožíváme příběh Evropy a světa druhé půle minulého století.“

Trilobit je symbolem cen, které v 60. letech uděloval Svaz československých filmových a televizních umělců – FITES nejlepším uměleckým počinům za uplynulé roční období ve filmu a v televizi. Po karlovarském festivalu se tak jedná o jedno z nejstarších ocenění svého druhu v České republice. Ve svém oboru patří mezi nejprestižnější a současně není tak snadné je získat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x