Unikátní zákrok zlínských lékařů. Žena dostala kardiostimulátor, aby mohla porodit

Anežka Školová porodila zdravého chlapečka. Foto: KNTB
ZLÍN - Těhotné ženě byl pár hodin před porodem zaveden kardiostimulátor. Bez něj by její srdce plánovaný císařský řez patrně nevydrželo. Pro unikátní postup se rozhodl tým lékařů z vysoce specializovaných center Krajské nemocnice Tomáše Bati, Centra vysoce specializované intenzivní péče v perinatologii a Centra vysoce specializované kardiovaskulární péče. Na svět tak přišel zdravý kluk, maminka je v pořádku.

„Pacientka byla u nás poprvé vyšetřena v 36. týdnu těhotenství. Miminko ale neprospívalo, a nastávající miminka tak byla přijata k nám na lůžkové oddělení,“ popisovala zákrok Marcela Henčlová, primářka Gynekologicko-porodnického oddělení KNTB. Lékaři se rozhodli pro císařský řez. „Zákrok byl plánovaný pro růstovou restrikci plodu a patologické průtoky v pupečníku a placentě,“ doplnila primářka Henčlová.

Během předoperačního vyšetření byl ale u pacientky zjištěn závažný kardiologický nález a následně bylo provedeno interní, anesteziologické a kardiologické vyšetření. Tým lékařů se rozhodl pro okamžité zavedení kardiostimulátoru k podpoře srdeční funkce, a to ještě před samotným císařským řezem. „Indikace k implantaci trvalého kardiostimulátoru byla jednoznačná,“ uvedl Zdeněk Coufal, vedoucí lékař Kardiovaskulárního centra a primář kardiologického oddělení KNTB.

Rodička tak byla přeložena k předoperační přípravě na Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Následující den jí byl v ranních hodinách implantován kardiostimulátor a po stabilizaci a kontrole kardiologem v poledne proveden císařský řez. „Výrazně se tak zvýšila šance na jeho úspěšný průběh,“ přidala Marcela Henčlová.

Pacientka porodila zdravého chlapečka s porodní váhou 1 840 gramů. Ten byl předán do péče zdravotníků Neonatologického oddělení KNTB a maminka byla dva dny nadále monitorována na Oddělení ARIM. Poté pak byla přeložena zpět na Gynekologicko-porodnické oddělení Baťovy nemocnice. 

„Poruchu srdečního rytmu mám vrozenou. Kardiostimulátor má můj otec, bratrovi byl implantován ve 23 letech a mně bylo onemocnění zjištěno v 18 letech,“ uvedla pacientka Anežka Školová, třicetičtyřletá lékařka. Přiznala, že ani s jednou operací nepočítala. „V podstatě jsem to obrečela. Přišla jsem jen na běžnou kontrolu a chtěla odjet autobusem zpět domů,“ uvedla.

Doma na maminku čekají další dvě děti a těší se na malého brášku. „Nyní již čekám, až bude moci být malý propuštěný, abychom mohli odejít domů,“ doplnila.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x