Budova U4, kde se centrální menza nachází, byla uvedena do provozu po rekonstrukci v roce 2001. Ročně se zde uvaří v průměru přes 100 tisíc jídel, v roce 2023 by to mělo být až 145 tisíc obědů. Stávající technologie gastro zařízení však již neodpovídají moderním požadavkům, proto byl navržen nový koncept gastronomického provozu.
„Nový layout by měl zásadním způsobem zrychlit odbavení strávníků, umožnit větší automatizaci provozu s efektivnějším využitím prostoru i personálu,“ uvedl ředitel Kolejí a menz UTB Michal Navrátil.
Důraz je proto kladen především na praktičnost a hygienu provozu, mělo by dojít také k lepšímu využití celkového prostoru. Během oprav se rovněž kompletně vymění vzduchotechnické zařízení včetně potrubních rozvodů a softwarového řízení.
„Současné vzduchotechnické jednotky a rozvody jsou již za svou životností a nejsou schopny docílit požadovaného mikroklimatu v dotčených prostorech,“ dodal Michal Navrátil.
Opravy potrvají do října, stát budou téměř 17 milionů korun bez daně.