UTB se stává Evropskou univerzitou

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
ZLÍN – Zlínská Univerzita Tomáše Bati je členem aliance PIONEER, která uspěla v prestižní výzvě Evropské komise na podporu aliancí Evropských univerzit. PIONEER doposud fungovala jen formou konsorcia, teď se ale díky financování Evropské komise oficiálně zařadila k Evropským univerzitám. Finanční podpora a mezinárodní spolupráce s partnery tak zlínské univerzitě nabídne nové příležitosti za hranicemi republiky.

V letošní výzvě bylo před Evropskou komisi předloženo celkem 56 projektových návrhů, které zahrnovaly více než 450 vysokoškolských institucí z celé Evropské unie. Komise ale vybrala pouze 14, které hodlá financovat. Mezi nimi i alianci PIONEER, jejíž členem je i zlínská Univerzita Tomáše Bati.

Evropské univerzity, mezi které se teď ta zlínská řadí, představují jedinečný model mezinárodní spolupráce. Podporuje intenzivnější mobilitu studujících, akademiků a akademiček, rozvoj excelentní vědy a výzkumu. Celkově se tak zvyšuje konkurenceschopnost evropského vysokého školství na globální úrovni.

„Schválení tohoto projektu pro nás znamená strategický úspěch, který podpoří další rozvoj naší univerzity i celého regionu,“ uvedl rektor Milan Adámek.

„Tento projekt nám umožní výrazně zlepšit naše vzdělávací a výzkumné schopnosti a poskytne našim studentům a studentkám neocenitelné příležitosti zapojit se do projektů s vysokým dopadem,“ okomentoval Marek Kubalčík, prorektor pro internacionalizaci, a dodal, „je to důkazem závazku naší univerzity k akademické excelenci a zapojení se do rozvoje komunity.“

Na projektu Evropských univerzit pracuje UTB už víc než čtyři roky. „Velice mě těší, že se nám vynaložené úsilí konečně podařilo přetavit v podpořený projekt. Rozhodně se bude jednat o jeden z největších neinvestičních projektů, které kdy naše univerzita získala z evropských zdrojů. Význam tohoto projektu je obrovský. Zároveň vnímáme, že pro nás znamená velký závazek do budoucna jak vůči univerzitě, regionu, tak aliančním partnerům. Čeká nás opravdu hodně práce,“ uzavřel Pavel Býček, vedoucí mezinárodního oddělení UTB.

Alianci PIONEER tvoří:

  • Université Gustave Eiffel (FR)
  • Avans University of Applied Sciences (NL)
  • ISCTE – University Institute of Lisbon (PT)
  • Laurea University of Applied Sciences (FI)
  • TH Köln – University of Applied Sciences (DE)
  • Huelva University (ES)
  • IUAV – Università Iuav di Venezia (IT)
  • UTB – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (CZ)
  • University of Zilina (SK)
  • Bern University of Applied Sciences (CH) jako přidružený partner